StoryEditorOCM

demonske mačkovkeZnanstvenici otkrili novu vrstu morskog psa s neobičnim bijelim očima, objavljene i fotografije

Piše OM
13. svibnja 2023. - 07:52

Međunarodni tim znanstvenika nakon analize jaja sa čudnom ljuskom, koja su se nalazila u australskom muzeju, otkrio je da pripadaju neobičnoj vrsti morskog psa. Stručnjaci iz Australije, Japana i Francuske navode kako su identificirali novu vrstu dubokovodne mačkovke, koju su nazvali Apristurus ovicorrugatus.

Još dvije identične kutije s jajima nedavno su pronađene u Australskoj nacionalnoj zbirci riba. U skladištu je također pronađena mrtva ženka morskog psa koja je u sebi nosila jaja s istom ljuskom, piše NBC News. 

Ljuske na jajima imaju izražene i neuobičajene nabore, a znanstvenici su koristili više metoda, uključujući molekularnu analizu, kako bi identificirali o kojoj se vrsti morskog psa radi.

image
Journal of Fish Biology

Osim neobične ljuske, otkrili su da Apristurus ovicorrugatus ima bijele oči, što je neobično za životinje koje žive na velikim dubinama. Samo još jedna vrsta Apristurusa ima istu karakteristiku, ali budući da ima drugačiju ljusku jajeta, znanstvenici su shvatili da se radi o dvije različite vrste, prenosi Index.hr.

Apristurus mačkovke poznate su i kao duhovi ili demonske mačkovke. Postoji oko 40 identificiranih vrsta mačkovki, ali njihov broj stalno raste zbog novih otkrića, navode stručnjaci. U posljednjih 20 godina pronađeno je devet novih vrsta.

Istraživanje naslova What came first, the shark or the egg? Discovery of a new species of deepwater shark by investigation of egg case morphology objavljeno je u časopisu Journal of Fish Biology.

25. travanj 2024 02:50