StoryEditorOCM

VELIKE ‘KUHAČE‘Znanstvenici pod morem otkrili gotovo 20.000 dosad nepoznatih podvodnih planina

Piše M. Š.
6. kolovoza 2023. - 10:35

Dna mora i oceana ljudi uglavnom doživljavaju kao ravna ili donekle izbrazdana, no ona su u naravi prilično slična površini zemlje. Budući da ga modre dubine skrivaju, dugo je bilo teško pojmiti kako podmorje doista izgleda, no izumom sonara počela se dobivati realna slika.

Tako se pokazalo da dubine, uz ostalo, kriju i brojne podmorske planine, pa i cijele planinske lance. Poput​ Hawaiian-Emperor Seamounta u Tihom oceanu koji seže iznad razine mora na Havajima, a u dubinama krije golemu podvodnu planinsku regiju koja se proteže oko 6200 km i sadrži više od 80 identificiranih podmorskih vulkana.

Novija globalna satelitska promatranja otkrila su, pak, gotovo 20.000 dosad nepoznatih podvodnih planina, čime je njihov broj praktički udvostručen, objavljeno je u časopisu Earth and Space Science. To je važno otkriće, budući da pružaju mnoštvo staništa i ujedno potiču podizanje bogatstvom hranjivih tvari kroz vodeni stupac. Zbog toga ih David Sandwell, geofizičar na Oceanografskom institutu Scripps u San Diegu, uspoređuje s velikim kuhačama za miješanje u oceanu.

29. travanj 2024 03:46