StoryEditorOCM

Gymnura altavelaZnanstvenici pronašli rijetku ražu leptiricu za koju se smatralo da je nestala iz Jadrana

Piše M. I.
29. ožujka 2023. - 14:04

Znanstvenici Sharklab ADRIA, odnosno Andrej Gajić i Emina Karalić otkrili su prvi nalaz leptir raže - Gymnura altavela u sjevernom Sredozemlju i ujedno jedini nalaz ove vrste u ovom stoljeću za Jadransko more, objavio je albanianpost.com.

- Ovo je veliki uspjeh u istraživanju Južnog Jadrana. Svi koji su pratili naš rad protekle godine sjetit će se sedam beba rijetke raže leptirice -Gymnura altavela (Linnaeus,1758).

Naime, naš nalaz predstavlja prvi dokaz ove vrste u Jadranu za ovo stoljeće, kao i prvi opis gravidne ženke u čitavom sjevernom Mediteranu - napisala je na Facebooku znanstvenica Emina čiju su vijest prenijeli albanski i hrvatski mediji.

Ekipa Sharklab-a ADRIA nešto više od godinu dana aktivno prati koćarice u najjužnijem dijelu Jadrana. Ženka o kojoj je riječ uhvaćena je lani u svibnju, na 200 metara, u blizini Vlore u južnom Jadranu u blizini Albanije.

- Naša jedinka pronađena je na najvećoj dubini do sada za ovu vrstu. Znatno je veća od 500 drugih opisanih jedinki u južnom Sredozemlju, te je nosila do danas najveći poznat broj fetusa za ovo područje.

Naš jedinstven nalaz objavljen je u prestižnom časopisu Journal of Fish Biology, na što sam posebno ponosna jer je to moj prvi rad sa prvim autorstvom - kaže Emina.

Ovo otkriće je zaista značajno jer je riječ o jednom od najrjeđih vrsta na ovim prostorima, a neki autori čak navode kako je nema u Jadranskom moru.

Raža leptirica obično živi do 100 metara dubine na mekanim dnima u koje se zakopava. Žućkasto-sive i mramorne je boje, a sa donje strane bijelo crvene. Rep joj je kratak, a uz sam početak smještena je kratka nazubljena bodlja. Otrovno žljezdano tkivo nalazi se u uzdužnom žlijebu bodlje.

Najnoviji rezultati predstavljaju najveći ulov ove vrste, kao i najveću veličinu legla i najveću veličinu mrijesta u Sredozemnom moru, što ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjem.

25. travanj 2024 03:10