StoryEditorOCM

Klimatske promjeneZnanstvenici u genima hobotnice otkrili glavni trag o sudbini antarktičke ledene ploče?

Piše M.I.
6. veljače 2023. - 13:04

Geni posebne vrste hobotnica mogu očitati ‘zapise‘ o otapanju ranije antarktičke ledene ploče, a povećavaju strahove od toga što bi sljedeće otapanje moglo donijeti, prenosi Glas Istre.

Duboko u DNK-u antarktičke Turquetove hobotnice, znanstvenici su možda otkrili glavni trag o budućoj sudbini ledenog pokrivača kontinenta – što budi strahove da bi globalno zagrijavanje moglo uskoro pokrenuti brzo otapanje.

Tim od 11 znanstvenika, uključujući biologe, genetičare, stručnjake za ledenjake, računalne znanstvenike i modelare ledenih ploča, proučavao je genetiku Turquetove hobotnice, vrste koja živi oko antarktičkog kontinenta oko 4 milijuna godina.

Genski uzorci uzeti su od 96 hobotnica prikupljenih tijekom tri desetljeća sa cijelog kontinenta.

DNK hobotnice sadrži zapise o prošlosti, uključujući kako i kada su se različite populacije kretale i miješale, razmjenjujući genski materijal.

image
Earthsky.org

Znanstvenici su otkrili jasne znakove da su se prije oko 125.000 godina neke populacije hobotnica na suprotnim stranama ledene ploče zapadne Antarktike pomiješale, a jedini vjerojatni put bio je morski put između južnog Weddellova mora i Rossova mora.

"To se moglo dogoditi samo ako se ledena ploča potpuno urušila", rekla je dr. Sally Lau, genetičarka sa Sveučilišta James Cook koja je vodila istraživanje.

Autori istraživanja hobotnica kažu da njihova otkrića upućuju na to da čak i uz globalno zagrijavanje od 1,5C, što je najambiciozniji cilj prema globalnom Pariškom sporazumu o klimi, ledena ploča zapadne Antarktike može biti osuđena na kolaps.

image
Shutterstock
25. travanj 2024 10:25