StoryEditorOCM

USPJEH NRELAZnanstvenici udvostručili iskoristivost solarnog panela sa šesterostrukim ćelijama

Piše Ž. S.
4. rujna 2020. - 09:05
SOLAR PANEL

Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju (NREL) smješten u gradu Goldenu u Koloradu specijaliziran je za istraživanje i razvoj obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. NREL je državna ustanova američkog Ministarstva energetike, a njegovi znanstvenici John Geisz i Ryan France su napravili solarnu ćeliju čija je učinkovitost pretvaranja Sunčeve energije u struju čak 47,1 posto. Rekordna učinkovitost dvostruko nadmašuje sadašnje modele na tržištu, a ćelija je nazvana Six-junction III-V Solar cell, što ukazuje kako je izrađena od 6 različitih fotoaktivnih slojeva.
I stručnjaci iz Helmholtz Zentruma u Berlinu (HZB) su ostvarili rekordnu učinkovitost od 24,16 posto, ali u drugoj kategoriji tandemskih solarnih ćelija Perovskite-CIGS koje mogu biti postavljene na fleksibilnim panelima.
– S ove dvije inovacije nautičarima širom svijeta vrlo skoro će biti dostupni solarni paneli malih gabarita i velike snage kako bi se uštedjela potrošnja akumulatora, te brže obavljalo njihovo punjenje – navode brojni svjetski nautički magazini. (Ž. S.)

25. travanj 2024 17:55