StoryEditorOCM

klimatske promjeneZnanstvenici upozoravaju: Oceani nikad topliji, a zagrijavanje se i dalje nastavlja!

Piše M.I.
15. siječnja 2023. - 11:00

Prošle godine, svjetski oceani bili su najtopliji ikad zabilježeni, pokazujući sveprisutne promjene na klimu, nastale utjecajem štetnih emisija, odnosno ljudskim djelovanjem, piše The Guardian.

Više od 90% viška topline zarobljene emisijama stakleničkih plinova apsorbira se u oceanima. Podaci, počevši od 1958. godine, pokazuju stalan porast temperature oceana, s ubrzanjem zagrijavanja nakon 1990. godine.

Temperature površine mora imaju veliki utjecaj na vremenske prilike. Topliji oceani pomažu stvaranju ekstremnih vremenskih uvjeta, što dovodi do intenzivnijih uragana i tajfuna i više vlage u zraku, a time i do intenzivnijih kiša i poplava. Porast temperature mora podiže njegovu razinu, a time ugrožava obalne gradove.

Istraživanje koje je objavila američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu pokazalo je da su mnogi ekstremni vremenski događaji u 2022. bili vjerojatniji i intenzivniji zbog klimatske krize, poput obilne kiše koja je izazvala razorne poplave u Čadu, Nigeru i Nigeriji.

Pouzdana mjerenja temperature oceana protežu se do 1940. godine, ali je vjerojatno da su oceani sada najtopliji u zadnjih 1000 godina i zagrijavaju se brže nego bilo kada u posljednjih 2000 godina.

Dok ne dosegnemo neto nultu emisiju, zagrijavanje će se nastaviti, a s time i rušenje rekorda količine topline u oceanima, upozoravaju znanstvenici.

20. travanj 2024 00:54