StoryEditorOCM

RIBLJI PJEVZnanstvenici zaprepašteni zvukovima iz koraljnog grebena: ‘Ovako nešto nikad nije snimljeno‘

Piše Silvija Novak/JL
10. prosinca 2021. - 09:32

Od tihog gunđanja i predenja, pa do pucketanja i hihotanja - kakofonija bizarnih ribljih zvukova pokazala je da se koraljni greben u Indoneziji vrlo brzo oporavlja, piše Guardian.

Mnogi od tih zvukova nikada prije nisu bili zabilježeni, a ribe koje ih proizvode i dalje ostaju obavijene tajnom, unatoč korištenju podvodnih zvučnika kako bi se s nekima pokušao zapodijenuti 'razgovor'.

Koraljni greben je devastiran dugogodišnjom upotrebom eksploziva koji se koristio za omamljivanje ili ubijanje svega u tom području. Koralji se sada obnavljaju, ali znanstvenici su željeli znati vraćaju li se i ostala stvorenja koja naseljavaju grebene.

Vizualnim pregledima nisu uočene one životinje vične kamuflaži i one koje izlaze samo noću, pa su se istraživači okrenuli zvukovima. Otkrili su da je živa zvučna kulisa bliska onoj na grebenima koji nikada nisu bili oštećeni, prenosi Jutarnji list.

Zvuk je od vitalnog značaja za opstanak grebena, jer gotovo svi njegovi stanovnici, od koralja preko rakova do riba, imaju potomke koji prvi dio svog života provode u otvorenim oceanima, prije nego što dobiju zvučni signal da je vrijeme za povratak.

Tim Lamont, sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji i glavni autor studije, kaže: 'Rad na podvodnim zvukovima na koraljnim grebenima često je prilično tužan. Slušali smo kako grebeni bivaju sve tiši i tiši dok odumiru. Ali ovo mjesto bilo je uzbudljivo i inspirativno, jer je promjena išla u drugom smjeru.'

Bilo je mnogo projekata ponovnog uzgoja koralja diljem svijeta, ali povratak raznolikih stvorenja u ovom slučaju pokazao je da je to više od nekog vrtlarskog projekta za koralje, kaže Lamont.

'Nadalje, dok smo preslušavali sate i sate snimljenog materijala, neprestano smo otkrivali zvukove koje nikada prije nismo čuli. Neki su bili poznati, ali za neke smo rekli: 'Nemam pojma što je to'. Bio je to pravi osjećaj avanture i otkrića', rekao je.

image
Srđan Vrančić/Ilustracija/Cropix

'Zvuk koji nas je podsjetio na sirenu za maglu stvarno nas je oduševio. Bilo je uzbudljivo otkrivati o kojoj se vrsti ribe radi. Prenio sam taj zvuk na MP3 player i nabavio podvodni zvučnik kakav koriste sinkronizirani plivači. Plivao sam uokolo i puštao snimku, pokušavajući dobiti odgovor. Nekoliko puta sam pomislio da sam dobio odgovor, ali nikad nisam vidio da je neka riba isplivala ususret pozivu. Dakle, misterij se nastavlja.'

Lamont na temelju drugih zvukova snimljenih na Karibima, smatra da bi se u ovom slučaju moglo raditi o nekoj vrsti ribe krastače.

Profesor Steve Simpson sa Sveučilišta Bristol koji je bio dio tima, kaže: 'Neki zvukovi koje smo snimili stvarno su bizarni. Moramo još puno naučiti o tome što sve znače i o životinjama koje ih prave. Ali za sada je nevjerojatno moći čuti kako se ekosustav vraća u život.'

Svjetski znanstvenici upozorili su da bi globalno zagrijavanje od 2C stupnja moglo dovesti do izumiranja toplovodnih koralja. Osim što bi to bio katastrofalan gubitak biološke raznolikosti, to bi uništilo egzistenciju stotina milijuna ljudi koji se oslanjaju na grebene za hranu, prihod i zaštitu od oluje.

Nova studija, objavljena u časopisu Journal of Applied Ecology, analizirala je oko četiri hektara grebena koji se obnavljaju u projektu obnove koraljnog grebena Mars u arhipelagu Spermonde u središnjoj Indoneziji. Ovdje su mali komadi živih koralja pričvršćeni za metalne okvire u obliku zvijezda, koji su postavljeni u područje uništenom eksplozijom.

Istraživači su uspoređivali područja koja se oporavljaju od jedne do tri godine s područjima koja su još uvijek oštećena i područjima koja nikada nisu bila oštećena. Otkrili su da je većina zabilježenih zvukova barem 50 posto češća u zdravim i obnovljenim staništima.

image
Srđan Vrančić/Ilustracija/Cropix

Računalno generirana slika složenosti zvučne kulise također je pokazala da su obnovljeni grebeni slični neoštećenima, što ukazuje na zdrav i funkcionalan ekosustav.

Iako specifični organizmi koji stvaraju zvukove nisu identificirani, neke vrste zvukova dobro su poznate. Zvukovi hripanja povezani su s ribom ambon, režanje i gunđanje s ribom vojnikom, a zvukovi kuckanja s ribom okidačem. Ali zvuk hihotanja bio je za znanstvenike nov. Zvukove može stvarati plivački mjehur riba, njihova grla ili škrgutanje zubima.

'Bili smo iznenađeni vidjeti tako sveobuhvatan oporavak grebena u tako kratkom vremenu', rekao je Lamont, dodajući da će potpuni oporavak potrajati dulje kako bi se omogućio povratak rjeđih koralja koji sporije rastu.

Tim sada želi razviti pristupačnije uređaje za slušanje i računalno automatiziranu analizu kako bi omogućio pokretanje širokih programa praćenja ekosustava.

'Ovo manualno preslušavanje trajalo je mjesecima i mjesecima', rekao je Lamont. 'Mogao bih to raditi u komadu samo oko sat vremena, jer je to tako bizarna stvar, sjediti zatvorenih očiju i slušati te cvrkute, pucketanje i zvižduke.'

Ribolov eksplozivom u tom području sada je zamijenjen održivim načinom ribolova. No, Lamont je rekao: 'Obnova nije rješenje koje znači da se ne moramo brinuti o svemu što prijeti koraljnim grebenima kao što su klimatska kriza i onečišćenje voda. Ako se ne pozabavimo ovim širim problemima, uvjeti za grebene postat će sve lošiji i na kraju će obnova postati nemoguća.'

19. travanj 2024 11:52