StoryEditorOCM

zavidni rezultatiACI prošle godine ostvario 92 posto veću neto dobit, rast prihoda ostvaren u svim marinama

Piše Jozo Vrdoljak/JL
1. ožujka 2023. - 12:07

Najveći lanac marina na Sredozemlju Adriatic Croatia International Club (ACI), koji upravlja s 22 marine i jednim sidrištem, ostvario je u prošloj godini 25,64 milijuna kuna neto dobiti, što je 92 posto više nego prethodne godine, i ima ambiciozan plan da je u ovoj godini poveća na 29,493 milijuna kuna. Proizlazi to iz nekonsolidiranog financijskog izvješća za 2022. godinu koje je kompanija objavila na internetskim stranicama Zagrebačke burze.

Prema podacima iz izvješća, lani je ACI ostvario 238,7 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je za 16 posto ili 33,1 milijun kuna više u odnosu na prethodnu godinu. Rast prihoda ostvaren je u svim marinama, a značajniji rast ostvaren je u marinama Korčula, Split, Palmižana i Milna gdje je ostvareno povećanje od 14,6 milijuna kuna.

Aneks kolektivnog

"Poslovna 2022. godina za ACI je bila izazovna u više segmenata, posebice u potrebi balansiranja učinaka rasta inflacije koji su se odrazili na rast troškova roba i usluga te povećanog obujma posla u marinama. Iako smo racionalizirali troškove, radnicima su povećana materijalna prava.

Sklopili smo aneks kolektivnog ugovora temeljem kojeg je povećana osnovica plaće već za prosinac 2022. godine. Slijedom ostvarenih rezultata i promišljanja o daljnjim razvojnim ciljevima, tijekom zadnjeg kvartala usuglašen je plan poslovanja za sljedeću poslovnu godinu.

Prilikom donošenja plana poslovanja uzeli smo u obzir i ulazak Hrvatske u schengenski prostor te u eurozonu, što će rezultirati brojnim benefitima ne samo za nautički turizam nego za cjelokupni hrvatski turizam i Hrvatsku ", istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

image

Predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić

ACI

Trošak struje

Poslovni rashodi ACI-ja porasli su za 20,5 milijuna kuna, ili 11 posto, a, kako je pojašnjeno, uzrokovani su ponajprije rastom troškova električne energije za 6,8 milijuna kuna. Porasli su i troškovi plaća. Trošak plaća i ostalih materijalnih prava sudjeluje s 28 posto u ukupnom povećanju poslovnih rashoda.

Daljnja značajna ulaganja, od 58,4 milijuna kuna, u 2022. odnose se na djelomičnu rekonstrukciju ACI marine Dubrovnik, kao i adaptaciju apartmana u marinama Rab i Milna.

Prioritet produljenje ugovora o koncesijama

Rast poslovnih prihoda

U 2022. godini ACI je ostvario ukupno 247,2 milijuna kuna poslovnih prihoda, što predstavlja rekordne rezultate u 40-godišnjoj povijesti tvrtke. Za iduću godinu još je malo podignuta letvica - na 285,2 milijuna kuna.

Uloženo 58,4 milijuna kn

Tijekom 2022. godine u sustav marina uloženo je ukupno 58,4 milijuna kuna, što predstavlja, ističe se u izvješću, samo jedan u nizu postignutih strateških iskoraka u navedenom razdoblju.

Najveća investicija

U 2023. godini ACI će poseban naglasak staviti na gradnju buduće ACI marine Rijeka. Marinu će graditi zajednička tvrtka ACI - Gitone, a riječ je o najvećoj investiciji u nautički turizam u povijesti Republike Hrvatske.

Prioritet koncesije

Ograničavajući faktor strateškog razvoja poslovanja je produljenje ugovora o koncesijama. Naime, sve ACI-jeve koncesije, osim marine "Veljko Barbieri" i sidrišta Žut, istječu 2030. godine. Marini "Veljko Barbieri" ugovor o koncesiji istječe već 2027., stoga je u ovom trenutku produljenje koncesija prioritet.

19. travanj 2024 22:15