StoryEditorOCM

što se događa?Aktivisti prijavili novo onečišćenje mora kod terminala u Omišlju, Lučka kapetanija tvrdi da nema zagađenja

Piše M. I.
24. veljače 2023. - 09:55

Udruga Eko Kvarner upozorila je javnost na veliko onečišćenje mora između naselja Omišalj i naselja Njivice, prenosi kanal-ri.hr.

- Građani sve više i više i sve češće i češće primjećuju onečišćenje mora na bazi pjene i nekakvih organizama. Koliko je nama poznato nitko nije to ozbiljno uzrokovao i poslao na laboratorijsku analizu – rekao je Vjeran Piršić predsjednik Udruge Eko Kvarner.

Onečišćenje je dojavljeno Lučkoj kapetanija Rijeka koja je uputila patrolni brod na lokaciju. No, onečišćenja, kažu, nije bilo. Uzrok onečišćenja u akvatoriju Omišlja i Njivica tako i dalje ostaje nepoznat, navodi Novi list.

– Slijedom prijave onečišćenja mora posada broda “Vid” obavila je terensko izviđanje na području Omišaljskog zaljeva, uvale Sepen, kao i na obalnom potezu od Omišlja do Njivica. Međutim, detaljnim pregledom cijelog tog poteza nije uočeno nikakvo onečišćenje, niti ono s fotografijama na kojima to izgleda kao da je riječ o cvjetanju mora, niti su zamijećena eventualna uljna presijavanja na površini mora, kazao je po obavljenom nadzoru lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Dodao je i da je voditelju ispostave u Omišlju naloženo da obavi izvide i na sjevernoj strani od LNG terminala.

image

Onečišćenje mora

Vjeran Piršić/FCB

Slijedom dojava građana, očitovanje o uočenom zagađenju od Lučke kapetanije i tvrtke LNG Hrvatska zatražili su i iz Općine Omišalj. Općinska načelnica Mirela Ahmetović kaže da su s LNG Hrvatska već imali korepodenciju oko istovrsne pojave koja je zabilježena prošlog proljeća, kada su se iz ove kompanije pozvali da je riječ o cvjetanju mora što sada, s obzirom na to da je tek konac veljače, ne može biti slučaj.

Načelnica Ahmetović kazala je kako ne postoji nijedan vjerodostojni i potpisani dokument koji anulira agresivne metode ispiranja izmjenjivača topline na terminalu od obraštaja algama. Kod izrade studije utjecaja na okoliš, podsjetila je Ahmetović, Općina Omišalj tražila je da se ugradi zabrana upotrebe kemikalija odnosno inzistiranje na mehaničkim metodama čišćenja sustava na terminalu.

image

Onečišćenje mora

Vjeran Piršić/FCB
25. travanj 2024 01:21