StoryEditorOCM

FBI na djeluAmerički agenti u tajnosti stigli u Trogir i pretresli jahtu ukrajinskog ‘Princa tame‘! Nekoć moćni oligarh Putinov je bliski prijatelj, a Zelenski mu je ozbiljno pomrsio planove

Piše Dušan Miljuš/JL Davor Krile, PSD
30. studenog 2022. - 13:00

Luksuzna jahta ukrajinskog oligarha, bivšeg ukrajinskog zastupnika i Putinova saveznika Viktora Medvedčuka, 92-metarska Royal Romance, koja je na vezu u Trogiru, pretražena je prije desetak dana po nalogu splitskog Županijskog suda.

Potvrdio je to Jutarnjem listu Dinko Mešin, sudac i glasnogovornik splitskog Županijskog suda, a nalog za pretragu izdan je 15. studenog i to na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa.

Riječ je o tajnom postupku pa im sudac Mešin nije mogao iznositi više pojedinosti, osim da se na nalogu uz ime ukrajinskog oligarha nalazi i ono njegove supruge Oksane Marčenko. SAD protiv njih vodi postupke zbog kršenja tamošnjih saveznih zakona, a među ostalim optuženi su i za pranje novca.

image
Ante Čizmić/Cropix

O Putinovom bliskom prijatelju i oligarhu Slobodna Dalmacija pisala je i ranije. Medvedčuk spada u najveće političke bogataše u Ukrajini, a baza njegova kapitala procjenjuje se na preko 630 milijuna dolara. Svoju gotovo 100-metarsku jahtu, vrijednu 200-tinjak milijuna dolara donedavno je sidrio u Rijeci, a u ukrajinskoj vili je pod ceradom ostavio basnoslovnu repliku starodobnog Pullmanovog željezničkog vagona, raskošno opremljenog zlatnim okovima kako stoji na maketi željezničke stanice.

Kao klasični kremaljski instant-milijarder, nije se Medvedčuk obogatio nikakvom kreativnošću ni osobnom pameću, nego političkom protekcijom i dodjelom režimskoga prava na manipulaciju ruskim energetskim izvorima, ponajviše onima na okupiranom Krimu. Oženjen je tv-voditeljicom i starletom Oksanom Marčenko s kojom je dobio najmlađu kćer, te kojoj je osobno Vladimir Putin bio kum na krštenju.

Medvedčuk dugo nije bio odveć poznato ime izvan Ukrajine: davno je bio samo blijedi šef kabineta bivšega ukrajinskoga predsjednika Leonida Kučme, no s vremenom se, zahvaljujući bliskosti s Putinom i poziciji ključne ruske poluge u odnosima Moskve i Kijeva, prometnuo u jednu od najmoćnijih političkih figura. Nekad su ga nazivali „Sivi kardinal“, zbog svoje neprimjetnosti na ukrajinskoj političkoj sceni koja je bila obrnuto proporcionalna njegovoj realnoj i financijskoj moći. Danas ga uglavnom nazivaju ukrajinskim „Princem tame“.

Dugogodišnje prijateljstvo Putina i Medvedčuka datira iz 2003. godine, kad  su se službeno upoznali i ubrzo otkrili da dijele "bliske svjetonazore", ali uz značajnu razliku. "Putin misli da smo svi jedna nacija, ali ja mislim da Rusi i Ukrajinci to ipak nisu, već dva odvojena slavenska naroda, ali s isprepletenom poviješću i religijom", tumačio je Medvedčuk svojedobno svoja tobožnja ‘razilaženja‘ s šefom iz Moskve.

Naravno da je sve bila demagoška predstava zgodno prilagođena ruskoj i ukrajinskoj publici: Putin je često lažno inzistirao da Ukrajina nije suverena nacija, već povijesni i kulturni dio Rusije, a Medvedčuk je suverenost Ukrajine verbalno branio, dok su se u svemu ostalome savršeno slagali. Postali su i obiteljski prijatelji te su često zajedno u Moskvi i Sočiju pratili utrke Formule 1 i borbene sambo-turnire. Mihail Žigar, ruski novinar i autor knjige "Svi ljudi iz Kremlja" napisao je odavno u svojoj knjizi kako Putin čvrsto vjeruje da nijedno pitanje koje uključuje Ukrajinu ne može riješiti bez Medvedčuka.

image

Vezana jahta Royal Romance u vlasnistvu ukrajinskog milijardera Viktora Medvečuka.
 

Ante Čizmić/Cropix

Nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, američka vlada je sankcionirala Medvedčuka, optužujući ga da je pridonio sukobu u Ukrajini, potkopavajući institucije vlastite zemlje i demokratske procese. Medvedčuk je u brojnim istupima tvrdio kako je malo vjerojatno da će Krim ikad biti vraćen Ukrajini, te je pitijski optuživao ukrajinsku vladu da je otuđila svoje stanovnike do te mjere da su prihvatili rusku kontrolu.

Kad je izbila pobuna na Majdanu i separatističke napetosti u istočnoj Ukrajini, Medvedčuk se proglasio posrednikom između ukrajinskih i ruskih dužnosnika, prenoseći poruke između dviju zemalja i pomažući u pregovorima o zarobljenicima. U studenome 2018. je tu svoju ulogu posrednika između dvije državne moći vješto iskoristio kako bi se izabrao za predsjednika ukrajinske političke stranke Oporbena platforma – Za život, s kojom je kasnije ušao u parlament, Vrhovnu Radu. Odbacivao je tvrdnje da mu je stranka proruska iako joj je program bio nedvosmislena i loše prikrivena propaganda službenoga Kremlja.

Kad su krajem veljače ove godine ruske snage napale Ukrajinu, Medvedčuk je pobjegao izvan državnoga nadzora i negdje kamufliran strpljivo čekao da vojska njegova moskovskog mentora proglasi pobjedu i imenuje ga novim ukrajinskim gubernatorom.

Sad će, vjerojatno, ipak prije završiti u Moskvi ili u Sočiju, gdje uz utrke Formule 1 s Putinom može najšarenijim bojama crtati budućnost svoje zemlje koju su horde njegovoga kuma brzopotezno pretvorile u karbonizirani krajolik prepun nevinih žrtava, krvi i masovnih grobnica.   Medvedčukova unosna uloga ukrajinsko-ruskog brokera prekinuta je 2019., kad je bivši komičar Volodimir Zelenski uvjerljivo dobio izbore.

U veljači 2021. Medvedčukova imovina je zamrznuta, nakon što ga je novi predsjednik optužio za financiranje terorizma usmjeravanjem novca iz ruske rafinerije na Krimu separatistima u Donjecku i Lugansku. Tri mjeseca kasnije, i ukrajinsko tužiteljstvo je optužilo Medvedčuka i stavilo ga u kućni pritvor.

05. siječanj 2023 00:38