StoryEditorOCM

MIRNO MORE!Brodospas slavi 77. rođendan: izvukli su desetke olupina i spasili na stotine brodova i ljudi

Piše Promo
22. srpnja 2024. - 11:50

Kroz 77 godina postojanja Brodospas je iz mora izvukao desetke olupina, na moru spašavao stotine brodova, ljude, čuvao Jadran od onečišćenja, oteglio nebrojeno brodova, a zadnjih desetljeća po cijelom svijetu opskrbljuje naftne platforme potrebnim materijalima. Sve su to poslovi radi kojih je jedna stavka u poslovanju Brodospasa uvijek među najvažnijima – dobro osiguranje brodova, opreme i ostalog.

Brodospas je u tome našao pouzdanog partnera, domaću kompaniju skoro duplo stariju od njih. Croatia osiguranje ove godine obilježava 140 godina postojanja i spada među najstarije tvrtke u Hrvatskoj, a Brodospas im je jedan od najstarijih klijenata. Croatia već više od 50 godina u kontinuitetu osigurava Brodospas.

"Mi se ne bavimo klasičnim brodarstvom. Bavimo se tegljenjem, dugo smo bili jedini profesionalni spašavatelj na istočnoj strani Jadrana, više od 45 godina bavimo se uslugama na istraživanju i iskorištavanju energenata iz podzemlja mora. Radimo na Jadranu, ali i po morima širom svijeta. Sve ono čime se bavimo traži kvalitetno osiguranje brodova, jer sve su to skupi i kompleksni poslovi u pravilu visokog rizika. Uglavnom se radi o prilično širokom spektru specifičnih rizika vezanih isključivo za pomorske djelatnosti", kaže Željko Samaržija, predsjednik Uprave Brodospasa.

Samaržija objašnjava da im je važno raditi s ljudima koji jako dobro poznaju poslove kojima se bave, a naročito rizicima kojima su svakodnevno izloženi. Naime, pomorci na moru nerijetko dožive teže nezgode, a nekolicina je zadesila i posade Brodospasa. Samaržija se prisjetio nekih od njih.

Primjerice, nesreća off shore broda "Brodospas 42" na kojem se krajem osamdesetih dogodio ozbiljan požar u strojarnici. Bila je to velika nesreća nakon koje je "B-42" ostao neupotrebljiv, a posada je spašena. Brodospas se oporavio od nesreće te su nakon isplate odštete uspjeli kupiti dva broda za istu namjenu.

Prije sedam godina uslijed velikog nevremena s veza se otkinula platforma brodogradilišta "Uljanik" i udarila u Brodospasov brod za posadu. Brod je od siline udarca na mjestu potonuo, a posada je u zadnji čas napustila brod.

Jedna od težih bila je nesreća na Sjevernom moru kada je pomorac Brodospasa teško ozlijeđen i ostao trajni invalid. U događaj su bili uključeni strani osiguravatelji, a uz podršku Croatije teško ozlijeđeni pomorac dobio je naknadu koja mu je osigurala dostojanstven život.

"Brodospas ne bi mogao ulaziti u poslove iz svojih brojnih djelatnosti bez kvalitetnog osiguranja. Bez osiguranja nema ozbiljnih poslova na moru, nema zaštite naših interesa ni interesa naših partnera, ne možete dobiti kredite kod banaka… Osiguranje je značajan poslovni trošak, ali mi uvijek kažemo da se s kvalitetnim osiguravateljem taj trošak prije ili kasnije uvijek isplati", istaknuo je Samaržija.

07. rujan 2024 21:52