StoryEditorOCM

sirovina za baterijeBelgija traži metale na dnu oceana, a na slično se spremaju i u Noveškoj i Njemačkoj. Ekolozi: Premalo se zna o utjecaju takvih aktivnosti na okoliš

1. svibnja 2021. - 09:03

Belgijska kompanija Global Sea Mineral Resources (GSR) provodi ispitivanja na Pacifiku koja bi mogla rezultirati vađenjem metala potrebnih za proizvodnju baterija, a na slične se poduhvate spremaju i u Noveškoj i Njemačkoj.

Kompanija je nakratko zaustavila ispitivanje nakon što se njezin robot na dubini od nekoliko tisuća metara odvojio od kabela koji ga je povezivao s brodom. 

GSR od 20. travnja testira prototip rudarskog robota Patania II, teškog 25 tona, na dubini od četiri kilometra u koncesijskoj zoni Clarion Clipperton.

Robot, nazvan po najbržoj gusjenici na svijetu, odvojio se od pet kilometara dugog kabela u nedjelju, no uspješno je ponovo privezan i vraćen na površinu u četvrtak navečer.

„Ispitivanje provodimo kako bismo bolje razumjeli izazove koje takve aktivnosti donose i neprestano usavršavali svoju tehnologiju“, rekao je direktor GSR-a Kris Van Nijen.

Prije incidenta robot je s morskog dna prikupio grumenje bogato magnatom, kobaltom i niklom.

GSR i druge tvrtke s ugovorima za istraživanje morskog dna traže "polimetalne grumenove" veličine krumpira koji bi navodno mogli pomoći podmiriti sve veću potražnju za metalima potrebnim u proizvodnji baterija. 

Ujedinjeni narodi i Međunarodna uprava za morsko dno još nisu dovršili rad na propisima o rudarenju na morskom dnu, ističe Reuters.

Ekolozi i pojedine tvrtke traže da se uvede moratorij na rudarenje na dnu, objašnjavajući da se premalo zna o utjecaju takvih aktivnosti na okoliš. Analitičar u sektoru dovode pak u pitanje ekonomičnost tehnički izazovnog vađenja grumenja s dna oceana.

GSR ističe da će tražiti dozvolu za rudarenje samo ako znanstvenici pokažu da morsko dno može biti "odgovoran" izvor metala potrebnih za tranziciju na čistu energiju.

Norveška je vlada u siječnju pokrenula postupak otvaranja područja u proširenom kontinentalnom pojasu za istraživanje i proizvodnju minerala i planira izdati prve dozvole već u 2023. godini.

Njemačka ispituje mogućnost vađenja mangana i u sklopu europskog istraživačkog projekta u svibnju će na potezu između Havaja i Meksika biti instaliran uređaj koji će skupljati grumenje mangana s dna oceana radi testiranja, objavio je Institut za geoznanost i prirodne resurse (BGR).

15. travanj 2024 22:55