StoryEditorOCM

SLABIJA SEZONABez Rusa nema ni mega jahti, najviše ih je pobjeglo u Tursku

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. svibnja 2022. - 08:12

Prije dvije godine nije bilo kruzera, ali je bilo jahta koje su kao omiljenu destinaciju izabirale Hrvatsku i Dubrovnik, te u samo tri tjedna trošile i do pola milijuna eura, piše Dubrovački vjesnik.

Gosti iz snova, posebno lani kad smo postigli rekord u broju jahtaških dolazaka, toliki da su nas već nazivali hrvatskim Monte Carlom.

Turska raste

No, ove godine se za Dubrovnik nije odlučio nijedan vlasnik jahte, osim one koja je bila na zimskom vezu u Gružu. Je li problem u činjenici da su vlasnici luksuznih jahti često Rusi koji će, razumljivo, izbjegavati dijelove Europe gdje im se može dogoditi zapljena imovine ili je u pitanju nešto drugo, pokušali smo saznati od managera koji se bave yachtingom.

image

Gužve pred gradovima stvar su prošlosti

Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

HANZA MEDIA

Jedan od najboljih sugovornika na ovu temu svakako je direktor BWA Yachting Hrvatska Dorijan Dujmić:

- Razlog nedolaska jahtaša je prvenstveno situacija zbog rata u Ukrajini, a velik dio jahtaša na Mediteranu su uvijek bili Rusi – rekao je Dujmić. – Ne očekujemo ih nigdje na Mediteranu, pa tako ni u Hrvatskoj. Od toga će Turska sigurno profitirati jer su mnoga plovila u ruskom vlasništvu već u Turskoj i imat će definitivno bolju sezonu nego mi – mišljenja je naš sugovornik.

- Na Mediteranu se očekuje određeni podbačaj, a koliki će biti, to ćemo vidjeti. Teško je to predvidjeti. Zasad radimo dobar booking, ali ja očekujem da će biti nešto manje ove sezone nego prethodne dvije pandemijske. Koje će to brojke biti, to ćemo vidjeti na kraju sezone. Ove godine će biti i manje Amerikanaca jer je rat u Europi, a njima je u Europi sve jedno te isto – zaključio je Dorijan Dujmić.

Više letova

U odnosu na 2021. godinu i privatni avioni slabo slijeću u Zračnu luku Dubrovnik, a razlog je zasigurno isti – zaobilaze nas bogati Rusi, a Amerikance s pogledom na kartu Europe prođe volja od dolaska u Hrvatsku koja im se čini tek par centimetara daleko do Ukrajine i ratnih sukoba.

image

Ovakve prizore ove godine nećemo viđati

Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

HANZA MEDIA

Na tu temu porazgovarali smo s Ivanom Maslaćem, komercijalnim direktorom Zračne luke Dubrovnik:

- Od početka godine do danas, na Zračnoj luci Dubrovnik je prometovalo oko 247 letova poslovnog i općeg zrakoplovstva (privatni letovi). U odnosu na prošlu godinu u istom periodu, ostvareno je povećanje broja operacija zrakoplova (letova) od oko 13,83% - rekao je Maslać.

- Tijekom prošle godine, značajan dio prometa općeg i poslovnog zrakoplovstva su činili veći zrakoplovi (Bombardier Global Express, Gulfstream V i sl.) koji su u privatnom vlasništvu, te Zračna luka Dubrovnik očekuje da će veliki dio prometa općeg i poslovnog zrakoplovstva i ove godine biti istog profila. Naravno, zbog sankcija koje su uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, očekujemo manji broj ruskih putnika – zaključio je.

30. rujan 2023 01:10