StoryEditorOCM

D-POM i e-pomBliži se zadnji rok za prijavu, pročelnik Porezne uprave pojašnjava koje su obveze pomoraca

Piše Diana Barbarić
19. veljače 2021. - 12:29

Veljača je, bliži se zadnji rok za podnošenje prijava za obračun poreza na dohodak, što znači da bi svi pomorci koji su rezidenti Hrvatske po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi tijekom 2020. godine trebali obavezno podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.

Kako nas informira Ivica Kusić, pročelnik Porezne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi, koji su plovili 183 dana ili više u 2020. godini nisu obveznici poreza na dohodak.

- Međutim, ako pomorci provedu manje od 183 dana na brodu, primici za rad ostvareni na brodu u međunarodnoj plovidbi podliježu godišnjem obračunu poreza na dohodak. Da pojednostavnimo, godišnju poreznu prijavu podnose na obrascu DOH bez obzira na broj dana provedenih na brodu, a primici su im oporezivi samo ako provedu manje od 183 na plovidbi - kaže Kusić.

Ukupan broj dana plovidbe utvrđuje se prema evidenciji Lučke kapetanije i iskazuju se na obrascu D-POM.

Osim obrasca D-POM – potvrde o danima od lučke kapetanije pomorac je uz godišnju prijavu obvezan priložiti i obrazac E-POM - evidenciju o primicima od nesamostalnog rada.

I pomorcima je, kao i ostalim građanima rok za dostavu godišnje prijave 1. ožujka 2021. godine, a iznimno ako nisu u Hrvatskoj, to moraju napraviti u roku osam dana od iskrcaja s broda, za što je dokaz prilog matrikule. 

Svi obrasci, kao i informativni kalkulator obračuna, dostupni su na internet stranicama Porezne uprave.

Važno je znati i da uslijed mjera za sprječavanje epidemije uzrokovane koronavirusom poreznici imaju drugačiji režim rada s uredovnim radnim vremenom, pa bi bilo korisno da im se zbog eventualnih nejasnoća javiti u ispostavama ili u Područnim uredima, odnosno putem kanala E-porezna ili  E- građani.

Možete im pisati i na ovu adresu, a ovdje je i adresar Porezne uprave.

20. travanj 2024 12:14