StoryEditorOCM

cijena nafte skačePokušaj ponovnog odsukavanja Ever Givena nije uspio, blokada Sueskog kanala mogla bi globalnu trgovinu stajati između 6 i 10 milijardi dolara tjedno

26. ožujka 2021. - 19:01

Pokušaj ponovnog odsukavanja nasukanog broda koji blokira pomorski promet Sueskim kanalom nije uspio, izvijestila je u petak tvrtka Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Tvrtka je objavila da je nizozemski spasilački tim iz Smit Salvagea potvrdio da će 28. ožujka onamo poslati još dva tegljača koji će pomoći pri odsukavanju broda.

"Trenutačno smo fokusirani na bagere koji uklanjanju pijesak i blato ispred pramca broda", stoji u BSM-ovu priopćenju.

Posebna vrsta bagera koja na sat može ukloniti 2000 kubnih metara materijala dopremljena je u četvrtak, a u tijeku je dogovor o dopremanju pumpe većeg kapaciteta koja bi omogućila smanjenje razine vode u prednjim komorama broda i u sustavu pramčanih potisnika, dodaje se u priopćenju.

Prvobitna istraga upućuju na to da se brod nasukao zbog jakog vjetra i isključuje se bilo kakav mehanički kvar ili kvar motora jer je brod u utorak plovio kanalom s dvojicom pomorskih peljara, izvijestio je BSM.

Svih 25 članova posade broda, a svi su indijski državljani, još uvijek je na brodu i dobrog su zdravstvenog stanja.

image
AFP

Globalna trgovina mogla bi u blokadi Sueza tjedno gubiti i do 10 mlrd dolara

Blokada prometa u Sueskom kanalu zbog nasukanog velikog kontejnerskog broda mogla bi stajati globalnu trgovinu između šest i 10 milijardi dolara tjedno, pokazala je studija njemačkog osiguravatelja Allianza.

Svaki tjedan blokade mogao bi srezati godišnju stopu rasta svjetske trgovine za oko 0,2 do 0,4 postotna boda, pokazala je nadalje studija najvećeg europskog osiguravatelja, objavljena u petak.

Pandemija je izazvala ogromne probleme u globalnoj trgovini zbog zatvaranja i ograničenja kretanja, koji ometaju promet i nesmetan protok robe.

Ovoga tjedna pridružila im se i blokada tranzita kroz Sueski kanal zbog nasukavanja 400-metarskog broda za kontejnerski prijevoz tereta Ever Givena.

"Problem je što je blokada Sueskog kanala kap koja je prelila čašu za globalnu trgovinu”, napisali su autori studije.

"Prvo, rokovi isporuke robe produljeni su od početka godine i sada su u Europi dulji no što su bili kada je pandemija covida-19 bila u punom jeku", upozorili su.

U SAD-u situacija je još gora i robi treba dvostruko više vremena da stigne do naručitelja, pokazala je studija, budući da su se zalihe iscrpile u očekivanju jačanja potražnje koju bi trebao potaknuti izdašan paket fiskalnih poticaja predsjednika Joea Bidena.

Uprava Sueskog kanala danas je intenzivirala nastojanja da odsuče brod i oslobodi važnu globalnu prometnu rutu čija je blokada značajno podigla vozarine za tankere i poremetila globalne lance nabave.

image
AFP

Strah od dugotrajne blokade Sueza podigao cijene nafte iznad 64 dolara

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 64 dolara jer trgovci strahuju da bi odsukavanje divovskog kontejnerskog broda koji je blokirao Sueski kanal moglo potrajati i na dulje vrijeme smanjiti opskrbu naftom i derivatima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,12 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,07 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,48 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,16 dolara višoj cijeni, od 60,72 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 2,62 dolara.

Trgovce su jučer zabrinuli izgledi za potražnju u Europi zbog novih mjera zaključavanja kojima vlade pokušavaju suzbiti širenje koronavirusa, pa je blokada Sueskog kanala zbog nasukanog ogromnog broda pala u drugi plan. 

Danas se pozornost preusmjerila na Suez.

Egipatska uprava Sueskog kanala priopćila je u petak da će se manevri odsukavanja nastaviti nakon jaružanja koje bi uskoro moglo biti dovršeno. Kompanija uključena u radove priopćila je u četvrtak da bi odsukavanje moglo potrajati tjednima.

Od ukupno 39,2 milijuna barela nafte dnevno u 2020. godini koja je putovala morem, kroz Sueski kanal dnevno je prošlo 1,74 milijuna barela dnevno, prema podacima kompanije za praćenje prijevoza nafte Kpler.

Kroz kanal je prošlo i 1,54 milijuna barela dnevno naftnih derivata, što odgovara oko devet posto svjetske trgovine derivatima koji se prevoze morem, objavio je Kpler.

image
AFP

Zbog blokade u Sueskom kanalu, vozarine u tankerskom prijevozu gotovo su udvostručene u ovom tjednu, a nekoliko je brodova preusmjereno na dulje pomorske puteve.

Cijene na tržištima nafte podupire i zabrinutost zbog eskalacije geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku. Jemenski Huti objavili su danas da su pokrenuli napade na objekte u vlasništvu Saudi Aramca.

Rast cijena podupiru i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na sastanku idućeg tjedna vjerojatno zadržati ograničenja opskrbe.

Tjedan dana uoči sastanka OPEC+ Abu Dhabi National Oil Company dodatno je srezao opskrbu azijskih kupaca u lipnju, za 10 do 15 posto, nakon svibanjskog reza za pet do petnaest posto, saznaje se iz nekoliko izvora.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 61,63 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

image
AFP
15. travanj 2024 13:19