StoryEditorOCM

Tar-VabrigaBolji uvjeti za istarske ribare: u uvali Santa Marina otvorena nova ribarska luka

Piše M. I.
27. ožujka 2024. - 12:00

U uvali Santa Marina u istarskoj općini Tar-Vabriga otvorena je nova ribarska luka vrijedna 6 milijuna eura. Najveća je to investicija u ribarsku infrastrukturu u županiji. Uređeni su vezovi za brodove, obala i dva mola. Trebala bi to postati jedna od najvažnijih istarskih luka za izvoz ribe, javlja HRT.

Još davne 1946. u uvali Santa Marina osnovana je jedna od prvih ribarskih zadruga. Danas pak klimatske promjene, scraping, smanjeni riblji fond i birokracija nikako ne idu u prilog ribarima.

Bolje uvjete ribari će od sada svakako imati u ovoj uvali. Izgrađen je mol dug 176 metara, uređeno 130 metara obale te 50-metarski gat za iskrcaj ribe.

- Tu su realizirana dva projekta koja su se paralelno gradila u okviru luke za javni promet, podijeljena je u dva dijela - ribarski dio i operativna obala s gatom, to čini jednu ukupnu cjelinu, govori Branko Curić, ravnatelj Lučke uprave Poreč.

Ukupna vrijednost projekata je šest milijuna eura, a dio je sufinanciran europskim novcem.

- Mi smo, što sredstvima ministarstva, što europskim sredstvima izgradili ili obnovili 50 ribarskih luka na Jadranu kada je riječ o nadležnosti ministarstva mora, i još 10 ribarskih luka kada je riječ o nadležnosti ministarstva poljoprivrede, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Luka Santa Marina trebala bi postati najveća istarska luka za izvoz ribe. Blizu je istarski ipsilon, slovenska granica te najveća tvrtka za preradu ribe na poluotoku. U moru pak ima mjesta za 37 brodova koji će luku popuniti do kraja godine.

10. travanj 2024 17:14