StoryEditorOCM

iskra iz kombijaMilijuni otišli u plamen: brodice u Rijeci dubrovačkoj uništene su u trenu, a mogle su se osigurati za ‘sitniš‘

Piše Ahmet Kalajdžić
7. kolovoza 2021. - 11:32

U požaru koji je u četvrtak poslijepodne izbio na predjelu Mirinovo u akvatoriju Rijeke dubrovačke u cijelosti ili većim dijelom izgorjeli su kombi, automobil i čak pet plovila, od kojih su četiri u vlasništvu iste osobe.

Protupožarni inspektor i službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske očevidom su utvrdili da je vatra izbila u prtljažniku kombija u kojem se nalazila agregatska stanica sa spremnikom goriva zapremine 1000 litara, a služila je za mobilno i privremeno napajanje struje na agregatu.

Zbog kvara na nekvalitetno izvedenoj električnoj instalaciji, požar se u uvjetima visoke temperature i visoke koncentracije lako hlapljivih zapaljivih tekućina brzo proširio na spremnik goriva, kao i na ostatak vozila, a zatim na plovila koja su se nalazila u neposrednoj blizini, zbog čega je nastala velika materijalna šteta.

Iako se kriminalističko istraživanje spomenutog incidenta nastavlja, bio je to izvrstan povod da doznamo kako se vlasnici vozila i plovila mogu kvalitetno zaštititi od štete koja može nastati na sličan način.

Naravno, to se najlakše postiže osiguranjem imovine, a nakon kraćeg informiranja od nadležnih referenata u dubrovačkim poslovnicama ili središtima osiguravajućih kuća u metropoli, zapravo je iznenađujuća spoznaja kako se s relativno malo novca može osigurati imovina i posljedično, na taj način, vlasnik vrijedne imovine može biti koliko-toliko bezbrižan.

Tako smo od Boža Koprivice, direktora prodaje u dubrovačkoj poslovnici "Euroherca", doznali da "obaveznim osiguranjem vozila osiguranici štite svoju odgovornost za pričinjene štete trećim osobama, i to za osobe do iznosa 46,7 milijuna kuna, a za stvari 9,39 milijuna".

- Kod plovila obaveznim osiguranjem vlasnici pokrivaju svoju odgovornost prema kupačima. Da bi se zaštitili od ovakvih neželjenih slučajeva, vlasnici vozila i plovila bi trebali imati ugovoreno kasko-osiguranje, kojim je pokriveno i osiguranje od požara. Prilikom ugovaranja osiguranja plovila, vrlo je bitno ugovoriti i osiguranje od odgovornosti prema trećima, kako bi u slučaju širenja požara s plovila osiguranika bila pokrivena i šteta na drugim plovilima - naglašava Koprivica te dodaje:

- Prilikom ugovaranja kasko-osiguranja vozila, novonabavna vrijednost vozila određuje iznos premije. Kod osiguranja plovila premija se određuje prema stvarnoj vrijednosti sukladno izvršenoj procjeni i napravljenom zapisniku o stanju broda, te popisu opreme.

Naravno da je naša preporuka da građani osiguravaju svoju imovinu, kako pokretnine tako i nekretnine. Inače, stranke u novije vrijeme sve više traže osiguranje svojih stanova, kuća i apartmana uz uključeni rizik od potresa, a za naše iznajmljivače imamo poseban paket osiguranja koji pruža pokriće osiguranja gostiju i štete koju naprave iznajmljivačima te eventualnu nemogućnost iznajmljivanja za slučaj da nastupi neki od osiguranih rizika kao primjerice požar, izljev vode, poplava...

Iz "Croatia osiguranja" su rekli da će odgovor na naša pitanja poslati u roku od 15 dana, dok su iz "Wiener Städtischea" odgovorili da premija plovila ovisi o tome je li riječ o čamcu, brodici, jahti ili jedrilici te namjeni, snazi motora, opremi, godištu te uključenim pokrićima te u ovisnosti od svih parametara može dosta varirati.

Također, odgovorili su da je vrijednost predmeta osiguranja samo jedan od parametara koji se uzima u obzir pri formiranju cijene, a slična je situacija i s kasko-premijom za vozila.

Iz razgovora s osiguravateljima doznali smo da se, primjerice, visina godišnje premije kasko osiguranja vozila vrijednosti oko 150 tisuća kuna kreće oko 2700 do 3200 kuna, dok je visina godišnje premije za plovila vrijednosti oko 50 tisuća eura godišnje u protuvrijednosti oko 650 eura, odnosno 4880 kuna te slobodno možemo reći da je to skoro beznačajan iznos u odnosu na sigurnost i zaštitu imovine koju nudi.

Tim više, naglasili su naši sugovornici, što su vrijedna plovila većinom registrirana kao vlasništvo tvrtki, a prema zakonu se premija osiguranja obračunava kao trošak poslovanja te se vlasnici time potiču na osiguranje plovila.

Recimo i to kako smo doznali da je godišnja premija osiguranja stana prosječne površine od 60 četvornih metara, uz uključeno osiguranje od posljedica potresa, samo 1100 kuna.

20. travanj 2024 15:16