StoryEditorOCM

KraljevicaBrodogradilište Dalmont prvo u Hrvatskoj izgradilo katamaran na hibridni pogon. Vozit će na dubrovačkom području

Piše M. I.
20. kolovoza 2023. - 13:00

Iz kraljevičkog Dalmonta stiže lijepa vijest: prvi su u Hrvatskoj izgradili i isporučili brod za komercijalnu plovidbu na hibridni pogon, piše Novi list.

Riječ je o 15-metarskom aluminijskom katamaranu pogonjenim dizel-elektro propulzijom koji je, nakon uspješno obavljenih testiranja, iz Kraljevice zaplovio prema dubrovačkom području, gdje će biti obavljena svečana primopredaja.

Ovo dvotrupaško plovilo, širine 5,2 metara i kapaciteta prijevoza 50 osoba te tri člana posade, naručila je Javna ustanova Rezervat Lokrum, a povezivat će Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom i tamošnjim Botaničkim vrtom.

Ugovorna vrijednost broda je oko 1,15 milijuna eura s PDV-om, a gradnja ovog katamarana s hibridnim pogonom financirana je u okviru projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", koji se sufinancira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Hibridni pogon ovom će aluminijskom brodu osiguravati maksimalnu brzinu od 18 čvorova, a katamaran je ujedno prilagođen i osobama s invaliditetom.

Inače, prije tri i pol godine, kraljevičko brodogradilište izgradilo je i isporučilo dva katamarana na čisti elektropogon Nacionalnom parku Krka.

Elektrobrodovi koji već četvrtu sezonu prevoze turiste rijekom Krkom također su izgrađeni od aluminija i tek su metar kraći od novosagrađenog katamarana za dubrovački Lokrum.

Uz elektromotore i akumulatorske baterije koje im osiguravaju dovoljnu energiju za osam sati plovidbe, katamarani u NP Krka na krovnoj konstrukciji imaju i solarnu elektranu uz pomoć koje im je u ljetnim mjesecima osigurana dodatna autonomnost plovidbe.

25. travanj 2024 08:23