StoryEditorOCM

Ćaći lova, ćerima banana!Brodosplitu 50 milijuna kuna dobiti, a tvrtke kćeri pred stečajem. Debeljak ostao dužan čak i ugostiteljima za janjce i odojke

Piše Damir Tolj
26. svibnja 2022. - 14:04

Zamislite da ste glavar kuće.

”Pater familias (otac obitelji): prema starijem rimskom pravu, na temelju očinske vlasti pater familias imao je široke ovlasti nad pripadnicima obitelji.” Tako kaže Hrvatska enciklopedija. A i narodni običaji u nas...

Sada još zamislite da imate kuću punu djece. Recimo, kćeri. Uskoro ćete čuti zašto baš kćeri, nema veze s nejednakošću spolova ili pučkim ruganjem “u Tomice puno dice, same ženske mudantice...” Ima veze samo s pravnom i ekonomskom terminologijom.

Dakle, promislite biste li ikada sebi dopustili razmišljati na sljedeći način:

”Ćaći lova, ćerima banana!”

”Brodosplit” je tvrtka u vlasništvu DIV Grupe Tomislava Debeljaka. To znate. Ali to je i krovno društvo – očinsko, rekli bismo u našem slučaju – koje okuplja više desetaka svojih društava kćeri. Pa je na svakidašnjoj, ljudskoj razini, ne govorimo o legalnosti, propisima ili poslovnim običajima u Hrvata, vrlo slikovito ovo što ćete upravo čuti.

Očinska figura

Očinski “Brodosplit”, naime, lani je ostvario dobit tešku 50 milijuna kuna – ako je vjerovati javnim servisima koje takve stvari obrađuju – a sve Debeljkove, pardon, “Brodosplitove” kćeri zabilježile su gubitke! Osim četiriju. Kako to?!

Pojma nemamo, priupitali smo škversku službu za odnose s javnošću, pa ćemo vam javiti ako nam se jave.

Prosijavali smo jednu po jednu, što nije lak posao. Ima kćeri koliko hoćete, a mnoge mijenjaju imena kroz vrijeme – iako se udale još nisu – pa je teško sve upratiti.

Uglavnom: od 32 “Brodosplitova” ovisna društva koja sama Debeljakova brodograđevna tvrtka navodi u dokumentaciji za predstečajni postupak, dobit su prošle godine ostvarili tek: “Interijer i završni radovi” (2,45 milijuna kuna), “Otprema i doprema robe” (53.000 kuna), “Brodosplit-plovidba” (46.000 kuna) i “Zaštita trupa od korozije” (9300 kuna).

Ostalih 28 radilo je u zbirnom minusu od četrdesetak milijuna kuna, a najveće gubitke imale su najvažnije brodograđevne kćeri. Na primjer: “Čelik radnici” (3,93 milijuna kuna, 162 zaposlena), “Boja-trup” (3,73 milijuna kuna, 102 radnika), “Trup inženjering” (3,61 milijun kuna) i “Opremanje brodova” (3,05 milijuna kuna, 100 zaposlenih).

A sada dodatno zamislite da ste – osim očinske figure – još i u ulozi brodskog zapovjednika. Kapetana ili barbe, kaže se u Dalmaciji. I da se utapate, zajedno sa svim kćerima na brodu. I da vičete: “Every man for himself!” Ili u slučaju kćeri, a o njima govorimo: “Every woman for herself!”

Znači, svatko za se; spašavaj se tko može.

Nema miraza

Govoreći o očinskom “Brodosplitu”, podsjećamo da je Debeljak nedavno od splitskog Trgovačkog suda sam zatražio pokretanje predstečajnog postupka, budući da je imao problema s nelikvidnošću. Nestalo mu novca za podmirivanje računa. Čuli ste ponešto o tomu, pišemo odavno, a pomalo se i drugi mediji bude.

I sud je otvorio postupak. Bit će težak i neće biti kratak. “Brodosplitove” obveze upisane u poslovne knjige teške su milijardu kuna, a popis drugih novčanih i nenovčanih obveza dugačak je još 1,26 milijardi. Zbrojeno: 2,26 milijardi kuna duga.

Tek ćemo ujesen vidjeti kako će reagirati bezbroj vjerovnika kada prouče budući Debeljakov plan restrukturiranja: načelno, hoće li mu posušiti dio potraživanja, a dio reprogramirati na dulji rok. Ili neće. Poslije čega bi išao stečaj.

Zato je predstečaj Debeljakova, očinska, kapetanova posljednja prilika.

Istovremeno, a za razliku od očinske tvrtke, nevoljne kćeri gotovo pa da se već dave. Njih tridesetak – znači, gotovo sve – čeka kakva će ih sudbina zadesiti. Možda već do kraja tjedna...

Budući da nisu podmirivale svoje dospjele obveze, zbog čega su bile u blokadi dulje od 120 dana, Fina je Trgovačkom sudu u Splitu predložila stečaj za te škverske kompanije. Debeljakove kćeri, naime. Nekima su već postavljeni i privremeni stečajni upravitelji.

Zanimljivo je da kćeri baš i nemaju miraza, odnosno imovine, pa bi se moglo dogoditi da im vjerovnici ostanu kratkih rukava. A brojni škverski radnici bez radnog mjesta! Posla ionako odavno manjka i većina je ionako na čekanju kod kuće. Nadaju se da bi ih ćaća mogao pozvati po potrebi. Dotle su na minimalcu. I za koji dan će od Debeljaka potraživati i treću neisplaćenu plaću.

Kruže priče da nekim radnicima nude prelazak u druga škverska poduzeća, koja nisu u redu za stečaj. Pitali smo u “Brodosplitu”, pa ćemo vidjeti što kažu. Ako se ozovnu...

Potrošeni kredit

Objašnjavajući sudu zašto traži predstečajni postupak za "Brodosplit", Debeljak je rekao da zbog više sile, uslijed rata u Ukrajini i međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji, nije u mogućnosti realizirati novi kredit, prethodno dogovoren s VTB Bank (Europe). Kojim bi zatvorio stare dospjele kredite (82 milijuna eura) i dobio još 40 novih milijuna eura. Jer je stari kredit potrošio, a brodove nije predao.

Usput, muči ga i nelikvidnost: nije mogao podmiriti 44 milijuna kuna dospjelog duga pa mu je račun bio blokiran.

I dok traži novu pomoć države, odnosno HBOR-a, radnike šalje na čekanje, tvrtke kćeri čekaju stečaj, a očinski "Brodosplit" nagodbu s vjerovnicima:

"Dospijećem kredita VTB-a, a bez pokretanja predstečajnog postupka, 'Brodosplit' bi bio u poziciji da mu je onemogućeno redovno poslovanje, prije svega isplata plaće za otprilike 2000 zaposlenika kojima je u proteklih 10 godina isplaćeno više od 2,5 milijardi kuna neto plaća. U slučaju nepokretanja predstečajnog postupka unutar zakonskog roka nad 'Brodosplitom' bi bio otvoren stečajni postupak koji bi u potpunosti onemogućio poslovanje te bi za posljedicu imao prestanak postojećih ugovora, što bi rezultirao prestankom radnog odnosa za sve ili za većinu radnika."

Dužan i 'Shangai Vidi'

Dug je popis tvrtki koje je osnovao "Brodosplit": osim onih tridesetak koje smo spominjali u glavnom tekstu, pronašli smo ih još desetak, ali mnogo je zanimljivije da Debeljakova škverska grupa ima i više od 20 "off shore" kompanija širom svijeta. Većinu na Maršalovim Otocima u Tihom oceanu, za operacije s brodovima koje ćaća nije isporučio naručiteljima ili ih je ugovarao sam sa sobom.

Posebno je simpatična Debeljakova tvrtka "Brodosplit Limited" u kenijskom Nairobiju, na istoku Afrike. Samoborac je afričkoj kćeri ostao dužan 418.000 kuna za usluge.

Ima Debeljak poslova i u Kini, a tvrtka se zove "Shangai Vida Industry&Trading". Ovo "vida" sugerira da se radi o vijčanoj robi. Vijcima. Vidama. Dužan im je pape 107.800 kuna. A oprostit će im i za kung-fu!

Sve u svemu: pronašli smo 70 "Brodosplitovih" tvrtki po krugu zemaljskom.

Čašćenje 'na brk'

Prelistavajući popise "Brodosplitovih" obveza, kako su ih sami prijavili sudu, tražeći predstečajni spas, pronašli smo i neke zanimljive.

Na primjer: ugostiteljskom obrtu "Tri lovca" u Kninu, hostelu i gostionici koji nude jastuk, janjetinu i odojke pokraj Debeljakove tvornice vijaka "Tvik" – ostali su dužni 74.800 kuna. A u splitskoj konobi "Kod Joze", na Manušu, "Brodosplit" je ostao kratak 19.300 kuna. Pa splitskom Studentskom centru 85.000 kuna, Pekari "Babić" 9600, a splitskom pogrebničkom poduzeću "Lovrinac" 625 kuna. Ili OPG-u "Zdenko Kavić" iz Donjeg Psarjeva (Sveti Ivan Zelina) 12.500 kuna.

25. travanj 2024 18:15