StoryEditorOCM

duljina 2,5 kmBrže do autoceste: u Rijeci potpisan ugovor o izgradnji spojne ceste lučkog područja s D-403

30. srpnja 2021. - 12:27

U Lučkoj upravi Rijeka u petak su potpisani ugovor o izgradnji spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D-403, vrijednosti 32,2 milijuna kuna i ugovor o stručnom nadzoru te gradnje vrijedan 837,5 tisuća kuna.

D-403 je planirana državna cesta koja povezuje čvor Škurinje na riječkoj zaobilaznici, centar grada Rijeke i zapadni terminal riječke luke. Ukupna duljina iznosi 2,5 km. Osigurava učinkovitiju povezanost riječke luke sa autocestom.

Ugovor o izgradnji spojne ceste potpisan je s izvođačem izabranim na javnom natječaju, tvrtko GP Krk. Projekt gradnje realizira Lučka uprava Rijeka uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i suglasnost Vlade. Duljina ove ceste, između prometnice D-403, u blizini kontejnerskog terminala na zagrebačkoj obali i lučkog operativnog područja na zapadnu riječke luke, je 695 metara.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa izvijestio je da je rok dovršetka spojne ceste 300 dana od potpisa ugovora. Na ovaj način se omogućuje mnogo jednostavniji pristup kamionima do lučkog područja, a nakon završetka ceste teški kamioni više neće morati ulaziti u luku ili izlaziti iz nje na Trgu Žabica u najužem središtu Rijeke niti se kretati vrlo prometnom ulicom Riva, rekao je Vukorepa.

Ugovor o stručnom nadzoru izgradnje spojne ceste potpisan je s tvrtkom IN Stria.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je potpora Vlade razvoju riječke luke i prometnog pravca neupitna, jer, kako je naveo, "želimo da riječka luka postane najbolja na Mediteranu, da prestigne Koper".

Na lučkom prostoru Rijeke i okolnim prometnicama provodi se ili je dovršeno osam projekata financiranih novcem EU vrijednih oko 130 milijuna eura. Rezultat je završen kontejnerski terminal Brajdica, terminal na Zagrebačkoj obali, odabir respektabilnog koncesionara za taj terminal te cesta D-403, rekao je Butković.

"Možemo biti ponosni u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na ostvareno proteklih pet godina, isto tako kao što smo ponosni na izgradnju Pelješkog mosta i spajanje Hrvatske", zaključio je.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo, osim izgradnjom ove spojne ceste, mogućnošću njena produženja do Trga Žabica i središta grada u drugoj fazi. Spojem središta s cestom D-403 Rijeka dobiva cestovni prsten, rijetkost za bilo koji grad na Sredozemlju, rekao je.

"Tako bi se ostvarila jedna od najboljih cestovnih infrastruktura u širem okruženju, mnogo brži i sigurniji promet gradom", istaknuo je.

Taj nastavak spojne ceste za koju je danas potpisan ugovor o izgradnji i Trga Žabica duljine je oko 1,2 kilometra a procijenjena vrijednost gradnje je oko 60 milijuna kuna. Ministar Butković je naveo da će se i za tu gradnju pronaći novac, te da će se nastojati da se ona dovrši usporedno s dovršetkom ceste D-403.

Uz navedene ugovore, potpisan je ugovor i za provedbu pilot projekta kontrole pristupa, nabavu softvera, isporuku i ugradnju opreme u okviru projekta PROMARES (Promoting maritime and multimodal freight transport) koji se sufinancira EU sredstvima iz Programa Interreg Italy 2014 – 2020. Vrijednost tog ugovora potpisanog s tvrtko Securitas Hrvatska je je 514,7 tisuća kuna.

Riječ je o sustavu kontrole pristupa na područje pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka, odnosno nabavu softvera te isporuku i ugradnju opreme poput kamera za termovizijski nadzor i povezivanje u jedinstven sustav.

24. ožujak 2023 08:05