StoryEditorOCM

MINISTAR U ZADRUButković na predizbornom okupljanju pohvalio rad ŽLU-a i podijelio 15 milijuna kuna za projekte od Draga do Kolana i od Ugljana do Jasenica

Piše M. G. M.
19. ožujka 2021. - 15:05

Grad Zadar i Zadarska županija s novih 18 projekata od Draga do Kolana, od Ugljana do Jasenica, još su jednom potvrdili koliko žele ulagati u lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra, javlja Zadarski.hr.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je dva natječaja: jedan za financiranje uređenja pomorskog dobra u općoj uporabi, odnosno šetnice, rive i gatove, a drugi natječaj za sufinanciranje projekata županijskih lučkih uprava za uređenje luka i lučica. Upravo je iz naše županije pristiglo najviše prijava, što je danas, pri dodjeli vrijednih ugovora, pohvalio i sam ministar Oleg Butković:

- Svi mi koji živimo na moru i od njega, znamo koliko je važno graditi luke i rive. Nije to samo zaštita akvatorija i sigurnost, već lice i naličje svakog pomorskog mjesta. A vi svi ovdje prisutni itekako ste svjesni toga, te na čelu s Lučkom upravom Zadar, koja je od najboljih u Hrvatskoj, ako ne i najbolja, na pravi način koristite ove natječaje – istaknuo je Butković dodavši kako nacionalna sredstva iznose danas 88 milijuna kuna, od kojih je 15 dodijeljeno gradu Zadru i Ninu te otočnim i priobalnim općinama kao što su Jasenice, Kolan, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Povljana, Preko, Privlaka, Starigrad i Sukošan.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako će mnogi od ovih projekta pokazati svoju važnost u nadolazećim turističkim sezonama te još jednom naglasio kako ovi ugovori svjedoče o nastavku kontinuiranog ulaganja na području naše županije.

- Najbolji dokaz za to jesu 140 milijuna kuna u četiri godine koje smo uložili u izgradnju i sanaciju luka. To je zalog sigurne budućnosti, osobito na otocima gdje, znamo, život nije lak. Također, ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje s Vladom, ali jednako tako aktivnog rada lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata – zaključio je Longin.

image
Božidar Longin

Od 15 milijuna kuna koje je danas pripalo općinama i gradovima Zadarske županije, 4.5 milijuna kuna odnosi na pomorsko dobro u općoj uporabi te 10.5 milijuna kuna za sufinanciranje projekata Županijske lučke uprave.

Kada govorimo o pomorskom dobru, sredstva će dobiti Općina Kolan koja uređuje šetnice Gajac i Mandre, Općina Starigrad za uređenje plaže i šetnice, Općina Pašman za pomorsko dobro u Dobropoljani.

Općina Povljana prijavila je dva projekta i oba će biti sufinancirana, a Jasenice dobivaju sredstva za sanaciju plaža u Maslenici, Rovanjskoj i Modriču.

Općina Pakoštane dobila je sredstva za uređenje plaže Janica, Novigrad za uređenje glavne plaže kao nastavak projekta iz prošle godine te Općina Preko za uređenje plaže Jugo.

Grad Nin dobit će sredstva za sanaciju obale, Sukošan za sanaciju Obale Kralja Petra Krešimira IV., Zadar za sanaciju Foše, što je posebno važno, budući da je riječ o prostoru na koji inače pristaje vozilo Hitne pomoći otoke.

Zadar dobiva sredstva za još dva projekta, jedan je za uvalu Komasacina na Ižu, drugi za sanaciju šetnice u mjestu Veli Iž.

Dukić zahvalio Butkoviću i Bilaveru


Gradonačelnik Branko Dukić zahvalio se ministru Olegu Butkoviću na podršci koju mu je dao od prvog dana njegovog mandata, no najviše zahvala otišlo je državnom tajniku Josipu Bilaveru

- Hvala ti Josipe što si uvijek tu za svoj Zadar i Zadarsku županiju i znam da ćemo nastaviti raditi velike stvari i dalje - rekao je Dukić te istaknuo kako su ovakva ulaganja u infrastrukturu iznimno važna za otoke, na kojima je život, kako je rekao, divan, no s dosta nedostataka. 

- Zato smo svi prisutni dužni ulagati u narednom razdoblju i to promijeniti - zaključio je Dukić. 

25. travanj 2024 14:50