StoryEditorOCM

Žene u pomorstvuČasnice o iskustvima života na brodu: ‘Morate biti svjesne da je to poluzatvor i biti čvrste u glavi‘

Piše M.I.
9. ožujka 2023. - 14:46

U organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske, a povodom Međunarodnog dana žena, na Pomorskom fakultetu u Splitu održan je okrugli stol "Žene u pomorstvu". Na njemu su gostovale Mirna Ribić, četvrta časnica stroja na LNG-u, Antonela Kardum, prva časnica palube na ro-ro putničkim brodovima, Ivana Tabak, druga časnica na odobalnim brodovima (offshore), Marina Vlaić, environmental officer na kruzeru i Nina Kostović koja je nekad plovila kao časnica palube, a trenutno je asistentica na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Sudionice su iznijele svoja iskustva od školovanja, pronalaska kadeture, pozitivnih i negativnih iskustava na brodu, do pitanja "što nakon broda".

- Vi morate biti svjesne da je to poluzatvor i najbitnije je biti čvrst u glavi. Imala sam različita iskustva pozitivna i negativna. Tako jedan kapetan nije vjerovao da sam završila pomorski fakultet pa je tražio da mi skeniraju diplomu kako bi se on uvjerio - ispričala je Ivana Tabak.

Mirna Ribić oduvijek je maštala o tome da proputuje svijet, no svi su joj govorili da je to nemoguće.

- Znala sam da želim svima pokazati da je sve u životu moguće i veseli me što sam uspjela u tome – rekla je Mirna Ribić, i dodala da je na brodu najbitnije da posao bude završen, neovisno o tome jeste li muškarac ili žena.

Zaštitna oprema također je jedan od problema s kojim se suočavaju žene pomorci. Zaštitne opreme ima, ali ne u pravim veličinama, tako jedna od sudionica već četiri godine čeka "postole".

image
Shutterstock

- Nekad je bilo gotovo nemoguće zaposliti se kao žena na brodu, dok je danas situacija drugačija jer sve kompanije moraju zaposliti određeni broj žena. Isto tako, danas postoje mehanizmi koji služe za rješavanje različitih situacija i koje pomorci redovito koriste.

Ja sam na primjer imala više iskustava da su mi muške kolege uvijek htjele pokazati koliko ne znam, ali su se brzo razuvjerili - rekla je Marina Vlaić.

Bez obzira na zahtjevnost pomoračkog života, sudionice okruglog stola još ne razmišljaju o tome da brod zamijene kopnom.

- U svakom slučaju probajte. Nemate što izgubiti, a imate puno za dobiti. Ono što je mene tjeralo dalje to je pomicanje vlastitih granica – zaključila je Nina Kostović.

image

Okrugli stol ‘Žene u pomorstvu‘ povodom Međunarodnog dana žena

20. travanj 2024 11:23