StoryEditorOCM

Vonja cilo mistoStobrečka uvala prekrivena izmetom: fekalije zbog oseke ‘krase‘ pješčanu plažu, za sve su krive loše navike građana?

Piše Antea Burazin
2. travnja 2022. - 11:24

Fekalije posljednjih dana “krase” stobrečku valu. I to se dogodilo upravo u doba višednevne oseke, kada se razina mora poprilično spustila, pa su na pješčanom dnu ionako plitkog stobrečkog zaljeva “krute tvari” iz kanalizacije, da budemo pristojni, bile još uočljivije.

Čija li je odgovornost što je gotovo cijela vala prekrivena izmetom? Iz gradske tvrtke “Vodovod i kanalizacija” (ViK) tvrde kako je uzrok ovih neugodnih prizora začepljenje dijela sustava odvodnje neposredno prije crpne stanice u Stobreču. Fekalije su se izlile preko incidentnog preljeva, a riječ je o dijelu sustava koji se aktivira samo u kriznim situacijama, primjerice pri kvaru crpki, nestanku struje i slično.

– Izišli smo na teren prema prijavi i utvrdili da se začepio sustav odvodnje kod crpne stanice, a zatim se aktivirao i incidentni preljev. Uz to je još bila i oseka pa su sami prizori fekalija u moru bili još vidljiviji. Nakon izlaska na teren pročistili smo sustav, stabilizirali ga, a uklonili smo i dio materije što je bila u moru – objasnio je Ivica Perić, tehnički direktor “Vodovoda”.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Radilo se prije godinu dana

Najvjerojatniji uzrok začepljenja, prema njegovim tvrdnjama, jesu loše navike građana. U prijevodu to znači bacanje koječega u odvode, što tamo ne pripada. Primjerice, vlažne maramice, krupni ostaci hrane, higijenske potrepštine koje se ne razgrađuju...

– Oko crpne stanice već smo imali radove prije godinu dana. Uložila su se određena sredstva, rekonstruiran je sustav odvodnje, povećan je kapacitet, objedinjeni su incidentni preljevi, a razvijat će se i druga faza uređenja – naglašavaju iz ViK-a.

U toj bi se fazi ovaj problematični incidentni preljev, od čije aktivacije “vonja cilo misto” tik prije turističke sezone, trebao izmjestiti dalje od šetnice u more. No posljednjih su godina u Stobreču učestali prizori “fekalnih potoka” koji su se izlijevali u more zbog većih kiša.

Iako nam iz ove gradske tvrtke navode kako je stobrečki kanalizacijski sustav kvalitetno napravljen, ipak nije cijelo područje spojeno na fekalnu odvodnju. Radovi na spajanju u tijeku su u Mornarskoj ulici, a trebali bi biti gotovi do početka ljeta. Stanovnici te ulice konačno bi dobili normalan kanalizacijski sustav.

Kako nam je rekao Ivica Katić, predsjednik Mjesnog odbora Stobreč, na kanalizaciju se treba spojiti i područje zapadno od osnovne škole, što se očekuje tijekom sljedećih godina.

image

SNIMIO ČITATELJ

Čitatelj

– Radimo na tome da se sustav oborinske i fekalne odvodnje što više razdvaja. Jedan od problema je i ilegalno spajanje slijevnih voda s krovova, okućnica u kanalizacijski sustav, a tamo im nije mjesto. Apeliramo na građane da se odgovornije ponašaju prema sustavu odvodnje – upozoravaju iz “Vodovoda”.

Kazne za ilegalno korištenje sustava odvodnje su ovakve: ako vlasnik objekta koji je u izgradnji ili koji je već izgrađen ne priključi objekt na komunalne vodne građevine (normalan vodoopskrbni sustav) u skladu sa Zakonom o vodnim uslugama, kaznit će se kaznom u iznosu od 20 tisuća do 100 tisuća kuna.

Kaznu u istom iznosu dobit će i oni koji vodnom redaru tijekom izlaska na teren ne pokažu isprave na temelju kojih se može utvrditi identitet osobe koju su zatekli ili ako vodnoga redara ometaju u nadzoru.

Vodeći čovjek ovoga mjesnog odbora napomenuo nam je kako je odmah kontaktirao nadležne iz ViK-a, kao i komunalne redare.

– Razumijem šetače kojima ovo nije ugodno, a budući da je sada oseka, prizor je još gori. Problem je kod crpne stanice, gdje su se već prije godinu dana izvodili radovi na kanalizacijskom sustavu. Pojačan je sustav, ugrađene su bolje pumpe, no općeniti je problem kod stobrečke kanalizacije što je to većinski mješovita kanalizacija.

Kada padne veća količina kiše, velike se količine vode slijevaju u crpnu stanicu, a ona ne može dalje pumpati to pa se onda otvori incidentni preljev. Očito taj preljev, kada se sve to radilo, nije najbolje napravljen. ViK je već napravio rekonstrukciju sustava u prvoj fazi, a u idućim bi fazama trebali u Stepinčevoj ulici odvojiti oborinsku i fekalnu kanalizaciju, a zatim pomaknuti taj incidentni preljev dalje od šetnice u more – kazao je Katić.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
24. travanj 2024 05:47