StoryEditorOCM

potpis ugovoraČini se da stižu bolji dani za umirovljenog ‘Tijata‘, evo tko će ga popraviti i održavati

Piše Šibenski.hr
8. travnja 2024. - 13:20

Šest i po mjeseci nakon što je na šibenskoj obali dočekan kao netko najmiliji kada ga je kupila Županija Šibensko-kninska, legendarni putnički brod "Tijat" odlazi na prvi nužni remont. To je početna etapa na njegovu putu do generalnog preuređenja iz sredstava EU fondova, po svoj prilici do kraja naredne godine.

O tome su u županijskoj zgradi ugovor u vrijednosti od 40 tisuća eura s PDV-om potpisali Marko Jelić, župan, i Roko Vuletić, direktor "Iskra brodogradilišta 1" ili "Remonta" kako se i danas u Šibeniku popularno naziva ta tvrtka.

"Najvoljeniji brod" koji je desetljećima plovio pod Jadrolinijinom zastavom od rezališta su spasile na prvom mjestu tople emocije godinama odašiljane iz facebook grupe pod nazivom "Tijat u srcu" i dakako, odluka župana da ga kupi za 35 tisuća eura, da postane prvim plovećim brodom muzejem u zemlji.

"Tijat" više neće "vatati ruzinu na vezu ispred Autobusnog kolodvora" i s tim u vezi postoji jedna zanimljivost: još uvijek je naime, de facto brod, no zakonski je "ploveći objekt" zato što mu je istekla plovidbena dozvola. Stoga će ga do navoza škvera otegliti njihov maleni, lučki remorker, jer je "plovećim objektima" zabranjen samostalni pogon, - objašnjeno je prilikom potpisivanja ugovora. Dite je otišlo materi, rekli bismo, budući da su meštri iz mandalinskog škvera "Tijat" upoznali u dušu, održavajući ga za Jadroliniju.

- Nakon raspisivanja pune javne nabave, dobili smo izvođača s našeg područja. Jako me veseli, kao župana i građanina naše županije da je to Iskra brodogradilište, jedna od perjanica našeg gospodarstva. To i jesu njihovi poslovi u sektoru brodogradnje, a zamijećeni su i u novogradnjamq - kazao je župan te istakao da je svota za rečeni redovni remont prikupljena iz donacija, a iskazale su se i lokalne samouprave: Tribunj, Vodice, Tisno i Skradin koje su troškove održavanja uvrstile u svoje proračune, a obećali su i dogodine.

Oni su partneru u tome projektu, kao i TZ ŠKŽ. Toj se ustanovi župan posebno zahvalio jer "Tijata" sagledava kao turistički resurs ovog područja koji će povezivati posjetiteljske centre od Kanala sv. Ante, do otočnih destinacija, i Tribunja, koji razvija priču o dalmatinskom tovaru, a u skoroj budućnosti i Žirja, kao braniteljskog posjetiteljskog centra. Brod će biti dodijeljen JU "Priroda", za njega je zainteresirana i Prometno tehnička škola u Šibeniku, te ćemo s ovim remontom otkloniti mogućnost da se pojave veći tehnički problemi na "Tijatu".

Za kompletnu rekonstrukciju trebat će nam 1,2 milijuna eura rezerviranih u Fondu za otočni razvoj. To je 85 posto iznosa, a razliku ćemo namaknuti iz proračuna. - ističe župan. Naglasio je da izvođača toga opsežnoga "Tijatova" remonta ne želi i ne smije prejudicirati.

Osim nabrojenih gradova i općina, TZ-a, te Prometno tehničke škole, partner Županije u daljnjem životu "Tijata" u morskoj brazdi bit će i Sveučilište u Splitu. To bi trebalo pokriti kasnije troškove posade i održavanja.

-Gradnja i popravak brodova naš su glavni posao, naročito rekonstrukcije pri čemu imamo veliko iskustvo. „Iskra brodogradilište” pratit će i dalje ovaj projekt, no isključivo kao pošteni natjecatelj i pobjednik na transparentnom natječaju za preuređenje „Tijata” u reprezentativno stanje. To je jedini naš način rada i to su nam uvijek izazovi! Nikakve prethodne nagodbe i pogodbe ne dolaze u obzir! - kazao je Vuletić.

Drago mu je što postoji potpora donatora, što znači da je zamisao o kupnji "Tijata" bila na mjestu.

-”Tijat” je nadrastao pojam običnoga broda i postao je stvar ponosa zbog neše maritimne i tehničke baštine. A i časti da se sudjeluje u njegovoj obnovi i održavanju. Mislim da naši potencijali mogu to podnijeti, budući da će i sam brod donositi određenu dobit - kazao je župan, a s njime se složio i Roko Vuletić.

Na pitanje je li među donatorima i Grad Šibenik, Jelić je odgovorio da ima obećanje gradonačelnika Željka Burića, međutim, nema povratnu informaciju je li Grad Šibenik uplatio neki iznos.

19. srpanj 2024 14:08