StoryEditorOCM

čuvari tradicijeČlanovi udruge Korčulanska drvena brodogradnja na čelu s predsjednikom Dinkom Foretićem obnovili gajetu od pet metara

Piše Dora Lozica/Dubrovački vjesnik
6. listopada 2022. - 20:00

Korčulanska tradicionalna brodogradnja davno se ugasila, a posljednju iskru ljubavi prema drvenim brodovima čuvaju članovi udruge Korčulanska drvena brodogradnja na čelu s predsjednikom Dinkom Foretićem. Njihova je obnovljena Korčulanka, nakon što je oduševila otočane, prošlog tjedna zasjala i na Hvaru.

U Starom Gradu na Hvaru održani su četvrti Međunarodni Dani u vali, festival brodova mora i mornara kojeg organiziraju Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Grad Stari Grad i Turistička zajednica Staroga Grada. Bila je to idealna prilika za gajetu Korčulanku, koja je ovog ljeta bila izložena u centru grada kao nezaobilazna atrakcija, da se predstavi široj publici ponosno noseći zastavu Korčule.

Korčulanin i Betinac Dinko Foretić svoju ljubav prema drvenim brodovima je proširio otokom gdje je prije dvije godine, s nekoliko prijatelja, osnovao udrugu Korčulanska drvena brodogradnja, skraćeno Korčulanka. Članovi udruge dugo su tražili brod koji bi zadovoljio potrebe udruge, obišli su cijelu Korčulu, na kraju su na Hvaru pronašli gajetu od pet metara, tzv. Korčulanku.

Preko noći, Hvaranka je postala Korčulanka, detaljno i pomno obnovljena i ušminkana prošlog se tjedna zapravo - vratila doma! Njena posebna vrijednost je jedro o kojem svi pričaju, a kojeg je oslikao jedinstveni korčulanski slikar Hrvoje Kapelina, i sam član udruge, a sve kako bi promocija slavne korčulanske pomorske i kulturne baštine što dalje odjeknula. Baš zato, Dinko i njegova ekipa nisu dvojili kad su dobili poziv u Stari Grad.

image

Porinuće Korčulanke obavilo je Komunalno Stari Grad d.o.o.

Dinko Foretić

”U isto vrijeme dobili smo pozivnicu za jednu prestižnu regatu u Italiji, a onda i u Tunisu, sve na isti datum. Kako nismo mogli biti istodobno na tri mjesta, odlučili smo se na naš starigradski festival, bit će vremena za druge države”, uvjeren je Dinko.

Na starigradskoj rivi prošlog su se tjedna susreli zaljubljenici u more i brodove, tradiciju i pomorsku baštinu, brodova i mornara bilo je od Istre do juga Hrvatske, ukupno čak 60. U četvrtak je održano tradicijsko veslanje, a službenim otvorenjem festivala u petak započeo je bogati program s vrhuncem u subotu kad se na moru održao noćni Ples jedara i svjetla.

Pravi hit na regati

Kako doznajemo, Korčulanka je bila pravi hit, svojim jedinstvenim umjetničkim jedrom izazvala je ovacije. Iako je Dinkova posada koju su činili Tomo Visković i Mojmir Jovanović Korčulanku planirali do Hvara dotegliti drugim brodom, zbog lošeg vremena i juga odlučili su se na kopneni put.

Gajeta je pomno pričvršćena na prikolicu prvo trajektom iz Vele Luke došla do Splita, a onda drugim trajektom do Starog Grada što se pokazala kao dobra odluka, ozbiljno će Dinko, budući da se neki mornari koji su došli morskim putem nisu mogli vratiti u nedjelju. Iako su se brinuli kako će Korčulanku iz prikolice porinuti u more, Komunalno Stari Grad čekalo ih je na rivi, barka je porinuta, a Dinko je istaknuo vrhunsku organizaciju. Uslijedio je nastup na regati tradicijskog veslanja gdje su ipak popularno šareno jedro zamijenili bijelim, latinskim.

image

Bal jidara, nastupa Korčulanka

Dinko Foretić

”Trudili smo se napraviti sve najbolje što smo mogli, svi su bili oduševljeni našim nastupom. Naše šareno jedro bilo je izloženo na ulazu u općinu Starog Grada, a onda smo sudjelovali na tzv. balu jidara koje služi promociji tradicijskog jedrenja. Među 60 brodova mi smo se osjećali poput svjetskih prvaka”, iskren je Dinko.

Na premijeri sve šarmirala

Korčulanka je prisustvovala svim festivalskim događanjima, a njena premijera je prošla i bolje nego su se nadali. U tome je pomogla i Dinkova supruga Ani Foretić koja je bila lokalna podrška budući je rođena u Starom Gradu. Dinko je od organizatora, udruge Cronaves, primio priznanje i zahvalnicu za sudjelovanje, ali i pozivnicu na sljedeći festival za dvije godine. Korčulanka se u nedjelju sretno vratila doma, a pred njom su novi izazovi i regate.

29. studeni 2022 11:07