StoryEditorOCM

zaustavljena proizvodnjaMinistar Ćorić: Država i HBOR uvijek su spremni za suradnju, ali kod Brodosplita su u pitanju nešto složeniji problemi u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti

1. travnja 2022. - 15:47

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u petak da su država i HBOR uvijek spremni za suradnju s hrvatskim brodogradilištima, no da su kod Brodosplita, koji je trenutno zaustavio proizvodnju, u pitanju "nešto složeniji problemi" u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni natječaji financirani iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO), Ćorić je podsjetio da je Brodosplit uspješno prošao proces restrukturiranja, što je državu stajalo oko 1,5 milijardi kuna. Rekao je i da je DIV Grupa krenula pozitivnim smjerom, no zasjenili su ga koronakriza, kao i situacija zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Rekao je da pitanje brodogradnje u Splitu nije jednosložno i treba ga promatrati na više razina, no smatra da hrvatska brodogradnja ima šansu.

Međutim, nikako nema šansu na način da, kao što je to bilo prije pet ili deset godina, zapošljava tisuće ljudi, a s druge strane ne iskoračuje u smjeru proboja na svjetsko tržište u određenim nišama.

"Ugovaranje novogradnji bio je izazov za sva brodogradilišta u jednom trenutku, bojim se da i Brodosplit ima taj izazov i nadam se da će ga proći", izjavio je Ćorić.

Apostrofirao je da su njegovo ministarstvo, Ministarstvo financija i HBOR uvijek tu da surađuju s hrvatskim brodogradilištima.

"No, ovdje su nešto složeniji problemi u pitanju u slučaju Brodosplita, u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti", kazao je Ćorić.

Brodosplit je privremeno obustavio proizvodnju jer je kompaniji trenutno blokirano 60 milijuna eura, zbog, kako je jučer za Hinu pojasnio predsjednik uprave DIV grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak, financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu.

"Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična, jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo", rekao je Debeljak. 

Član Uprave DIV Grupe Darko Pappo na današnjem izvanrednom susretu Liderovog Kluba izvoznika, kojem je nazočio i ministar Ćorić, apelirao je na Vladu da podrži DIV-ov prijedlog, odnosno da se krediti refinanciraju sredstvima HBOR-a po komercijalnim uvjetima, s tim da bi jedan od tih kredita trebao u potpunosti biti vraćen do kraja godine, a drugi na duže razdoblje.

"To nam omogućava nastavak proizvodnje i normalno funkcioniranje", napomenuo je Pappo.

Istaknuo je da je bitno da se Vlada i HBOR uključe u rješenje problema, da situacija iziskuje vrlo brzu reakciju, no i da za sada nemaju odgovor Vlade, iako ga očekuju.

30. ožujak 2023 12:27