StoryEditorOCM

afera za aferomDebeljaka stižu grijesi iz prošlosti, norveški škver traži odštetu od čak 20 milijuna eura!

Piše Damir Tolj
15. rujna 2022. - 08:39

Ne biste vjerovali, ali Tomislav Debeljak ima problema i u Norveškoj! Muke su mu mu teške 193 milijuna norveških kruna, odnosno 145 milijuna kuna. Što je gotovo 20 milijuna eura. Toliko, naime, iznosi tužbeni zahtjev protiv njega, o čemu govori ovaj tekst...

Početkom 2020. godine, neki naši ugledni mediji objavili su bili:

”Hrvatski škver preuzeo konkurenta u Norveškoj. Zašto nitko u Hrvatskoj nije euforičan? Vidjet ćemo kako će završiti Debeljakova poduzetnička avantura, no možda jednoga dana, u nekom članku sličnom ovome, netko doista zaključi da je najvažniji hrvatski industrijalac prve četvrtine 21. stoljeća.”

Hm...

Kratko je trajalo

Te pandemijske zime gotovo svi novinari kod kuće slavili su Debeljaka i njegovu najavljenu akviziciju, koja je i realizirana već prvih dana proljeća - vlasnik splitskog brodogradilišta u ožujku 2020. preuzeo je bio posrnuli norveški škver “Kleven Verft” u gradu Ulsteinviku, s oko 400 radnika.

Obećavala su se brda i doline. Kao i u “Brodosplitu”, posrnulom Debeljakovu hrvatskom škveru koji je danas pred bankrotom. Ali, norveška priča trajala je mnogo kraće: već u srpnju - četiri mjeseca od preuzimanja - Debeljak je prijavio stečaj norveške akvizicije.

Tu su izvori njegovih današnjih problema u Norveškoj. Prema pisanju više medija - Sunnmorsposten (smp.no), Skipsrevyen, nett.no i drugih - “Stečajna masa brodogradilišta Kleven Verft” tužila je Tomislava Debeljaka, bivšeg vlasnika i direktora tog škvera tražeći naplatu tražbine teške spomenutih 20 milijuna eura (193 milijuna norveških kruna).

Nelojalnost društvu

Slobodnoj Dalmaciji to je u mailu potvrdio odvjetnik Bjørn Åge Hamre, povjerenik Klevenove “Stečajne mase” kojeg je imenovao sud:

”The bankruptcy estate has in June filed a claim against Debeljak.”

Odnosno: “Stečajna masa u lipnju je podnijela tužnu protiv Debeljaka.”

Na naša dodatna pitanja i molbe za više informacija, stečajni povjerenik Åge Hamre nije nam odgovarao.

Ali navedeni norveški mediji zato pišu cijelo ljeto.

Pa je smp.no (Sunnmorsposten) u srpnju objavio da je “Stečajna masa Kleven Verfta sudu i vjerovnicima poslala novo godišnje izvješće. U njemu stoji da je predsjednik uprave prekršio svoju dužnost dobrog organiziranja poslovanja i postupio protivno obvezi lojalnosti društvu. Stečaj u brodogradilištu je, kako smatraju, izravno uzrokovan ponašanjem predsjednika uprave.”

”Predsjednik je preko svog norveškog odvjetnika odbacio odgovornost za dugove”, naveo je portal smp.no.

A portal Skipsrevyen u srpnju je objavio:

”Iz godišnjeg izvješća za ‘Kleven Verft’ proizlazi kako je ‘Stečajna masa’ zaključila da postoje osnove za odgovornost hrvatskog predsjednika Tomislava Debeljaka. On je u ulozi predsjednika uprave i većinskog vlasnika nanio značajne gubitke tvrtki i njezinim vjerovnicima. Gubitak, koji će se dodatno procjenjivati, trenutno je ograničen na nešto više od 351 milijun norveških kruna. U daljnjem postupku odlučivat će se o tužbi protiv Debeljaka.”

Taj 351 milijun kruna je otprilike 35 milijuna eura.

image

Brodogradilište ‘Kleven Verft’

Press DIV grupa

Obveza uplate

Pojašnjavajući Debeljakovu ulogu, portal Skipsrevyen dalje kaže:

”Hrvatski predsjednik uprave uveo je bio praksu koja je rezultirala kašnjenjem ili izostankom plaćanja kooperantima, što je značilo da brodogradilište nije moglo ispuniti svoje obveze iz ugovora o gradnji. Stečaj se mogao izbjeći da su se predsjednik uprave i dioničar ponašali adekvatno i lojalno u odnosu na ugovore, stoji u izvješću ‘Stečajne mase’. Prilikom preuzimanja “Kleven Verfta”, DIV grupa se obvezala uplatiti obrtni kapital od 55 milijuna norveških kruna…”

To je oko 41 milijun kuna (oko 5,5 milijuna eura). Govorimo o događajima iz već spominjanog proljeća 2020. godine, odnosno iz vremena preuzimanja norveškog brodogradilišta.

Debeljak je, navode norveški mediji, prvi dio trebao uplatiti već u travnju, a ostalo početkom jeseni. Međutim, polog za travanj uplaćen je tek u lipnju, ali kao kratkoročni zajam.

”To je bilo u suprotnosti s tekstom ugovora koji je izričito tražio da depoziti budu obrtna sredstva, a ne kratkoročni dug. Izostanak depozita DIV Grupe doprinio je tome da brodogradilištu ‘Kleven Verft’ nije odobren kredit za likvidnost s državnim jamstvom koji je mogao riješiti probleme s financiranjem, smatraju u ‘Stečajnoj masi’. No DIV smatra da ne postoji uzročna veza između Debeljakovih postupaka i financijskih gubitaka koje je ‘Kleven Verft’ pretrpio u tom razdoblju”, piše Skiprevyen.

Je li Debeljak zaista htio samo izvući novac iz norveškog škvera, koji bi u to brodogradilište ubacile banke, uz državno norveško jamstvo, a o čemu se spekulira u medijima, izrazito je teško tvrditi, ali postupak u vezi s tužbenim zahtjevom možda bi mogao dati neke odgovore.

Nećete vjerovati ni ovo: Norvežani su vrlo brzo pronašli novog ulagača koji je kupio “Kleven Verft”. Radi se o Green Yard Grupi, čiji posao je, među ostalim, bilo i rezanje starih brodova. Sada uspješno grade i nove.

Sinčićevo upozorenje

Zanimljivo, Norvežane je na Debeljaka još zimi 2020. godine upozoravao i Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski eurozastupnik, pišući službeno čelnicima “Kleven Verfta”, medijima i lokalnim političarima o sumnjivoj Samoborčevoj poslovnoj praksi u Hrvatskoj u vezi s “neisplatama plaća radnicima, učestalim blokadama računa, izvlačenjem novca iz tvrtki, izvlačenjem državnih poticaja i nenamjenskim trošenjem subvencija…”

Već tog varljivog ljeta 2020. godine, Norvežani su sve i sami shvatili. Trebala su im četiri mjeseca.

Sinčić kaže:

- Debeljak je stavljen na “crnu listu” u Norveškoj, a direktor “Kleven Verfta” se o svemu izrazio ovim riječima: “Tomislav više neće poslovati u Norveškoj nakon ovoga. Takvo ponašanje nije prihvatljivo u Norveškoj ni za koga.” 

25. travanj 2024 07:43