StoryEditorOCM

obnova u splituDebeljakov ‘Brodosplit‘ kupio brod smrti iz New Yorka, posao je vrijedan 20 milijuna dolara

Piše OM
19. prosinca 2023. - 09:57

Splitsko brodogradilište "Brodosplit" od pulskog Uljanika otkupilo je dokumentaciju broda Grande Costa d‘Avorio, a zahvaljujući tom novcu nedavno je odblokiran račun Uljanik Brodogradnje 1856, što je rezultiralo time da su radnici u pulskom brodogradilištu dobili plaće. To je za Jutarnji list, potvrdio i vlasnik "Brodosplita" Tomislav Debeljak.

“Dokumentaciju smo mogli sami izraditi za manje novca, ali bi nam u tom slučaju trebalo još mjesec dana. Ovako smo pomogli kolegama, a sebi smo ubrzali proces”, pojašnjava Tomislav Debeljak. Radi se o poslu od 20 milijuna eura. Na rekonstrukciji će raditi oko 700 radnika, čak 150 električara, a brod će cijelo vrijeme biti na moru.

Inače, spomenuti Grande Costa d‘Avorio ovog je ljeta izgorio u newyorškoj luci kada je na brodu nakrcanom rabljenim automobilima buknuo požar. Dva vatrogasca smrtno su stradala, a pet ih je ozlijeđeno. Buktinja je bila takva da se više od 12 sati nakon što je planulo, gusti crni dim još uvijek mogao vidjeti kako izbija iz plovila. Čak tjedan dana vatrogasci su se borili da bi obuzdali kobni požar na nesretnom brodu Grande Costa d‘Avorio koji je plovio na ruti Sjeverna Amerika – Zapadna Afrika.

image

ASD SADSADSAD SA

AFP

Brod Grande Costa d‘Avorio je pulski Uljanik 2011. godine za talijanskog brodara Grimaldi Grupu. Sedmi je takav brod i zadnji iz serije brodova sagrađenih u Uljaniku. Radi se o seriji višenamjenskih brodova za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera, nosivosti 24.800 tona, koje je Uljanik od 2001. godine gradio također za Grimaldi Grupu. Grande Costa d‘Avorio ukupne je dužine 211, širine 32 i visine 21,5 metara. Ima 12 paluba i zapovjedni most, od čega su dvije palube prilagodljive. Na njemu se istodobno moglo prevoziti oko 3.890 automobila i 1.360 kontejnera. Postiže maksimalnu brzinu oko 22 čvora, a pokreću ga motori snage 19.040 kilovata.

image
AFP
image
Vojko Bašić/Cropix
15. travanj 2024 14:57