StoryEditorOCM

nove brigeDebeljakova mornarica: ‘Monet‘ i ‘Katina‘ zaustavljeni u Grčkoj i Italiji zbog neisplate plaća pomorcima

Piše Damir Tolj/SD
8. lipnja 2023. - 11:14

Nevoljama poražene vojske Tomislava Debeljaka nema kraja: najnovija stiže s mora i kaže da su zaustavljena dva broda s putnicima, oba iz škverske flote, radi neisplate nekoliko plaća pomorcima.

Kako nam javljaju njihovi kolege iz Splita, putnički brod za kružna putovanja "Monet" blokiran je u utorak u Grčkoj, odnosno u Jonskom moru: trenutno se nalazi u luci Pilos na Peloponezu, kamo je doplovio iz Kalamate. Radi se o brodu iz 1970. godine, nosi zastavu karipske otočne državice Sveti Vincent i Grenadini. Dug je 68 metara i ima 1453 brutotone. Vlasnik mu je škverska prekomorska tvrtka "Dream One Shipping", a menadžer "Brodosplit plovidba".

Drugi blokirani škverski brod je "Katina" iz 2015. godine, luksuzna jahta od 1212 brutotona, duga 60 metara. Registrirana je na Maršalovim Otocima, duboko u Tihom oceanu, a vlasnik joj je škverska inotvrtka "BS Star Shipping", formalno u vlasništvu "Brodosplit plovidbe". Usidrena je u Tirenskom moru u Italiji, pred otokom Ischiom i mjestom Cuotto, 20 milja od Napulja.

Kako čujemo, oba broda su u čarteru, na njima su posade koje čine hrvatski i dijelom strani pomorci, kao i bijelo osoblje. Ne znamo njihov broj, kao ni broj putnika.

Vijest o zaustavljanju potvrdio nam je i Romano Perić, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske i koordinator međunarodnog ITF-ova inspektorata u Hrvatskoj u pisanoj izjavi:

"Sindikat pomoraca Hrvatske upoznat je s navedenom situacijom i moramo priznati da nas nije iznenadilo što su predmetni brodovi zaustavljeni. Zaustavile su ih grčke i talijanske lučke vlasti zbog neisplate plaće pomorcima. Poznato je kako je SPH u stalnom kontaktu s pomorcima ‘Brodosplit plovidbe‘ te smo ih pozvali da nam se jave kako bismo putem Trgovačkog suda u Splitu ostvarili potraživanja neisplaćenih plaća. Isto tako, u kontaktu sam s kolegama, odnosno ITF-ovim inspektorima u Grčkoj i Italiji te na taj način pratimo tijek situacije."

image

‘Katina‘ na vezu u splitskom škveru (arhiva)

Paun Paunović/Cropix

Više konkretnih informacija možda bude idućih dana.

Kao što smo ranije pisali, pomorci "Brodosplit plovidbe" i dosad su - baš kao i njihovi kolege škverski radnici - znali imati problema s neisplatama osobnih dohodaka. Štoviše, Sindikat pomoraca Hrvatske i u našem je listu prije točno mjesec dana bio najavio tužbu i sudsku borbu za prava pomoraca spomenutog škverskog brodara. Tada se procjenjivalo da se radi o pedesetak članova posada flote o kojoj pišemo, a koja uključuje još i veliki jedrenjak "Golden Horizon" te manju "Klaru". Tada su u pitanju bile tri izostale plaće - za veljaču, ožujak i travanj.

Debeljakovi pomorci iz Splita, koji svakako žele sačuvati anonimnost i koji su nam javili za zaustavljanje brodova u Grčkoj i Italiji, kažu da nekima od njih kompanija duguje već i četvrtu plaću. Odnosno da im je zadnja isplaćena ona siječanjska:

- To nam je veliki problem i traje dulje vrijeme. Kad malo zagusti, uplate nam nešto, pa onda opet mjesecima ništa. A pomorci se bore kako znaju i umiju. Ovi s "Moneta" su tako bili najavili da će se iskrcati s broda na putovanju ako im ne uplate plaću, dok je ekipa s "Katine", kad su bili u Monte Carlu, rekla da su im kuferi već u rukama i da silaze s broda ne sjedne li im novac za dvije plaće.

Drugim riječima, nisu svi članovi posada na sva četiri broda iz flote "Brodosplit plovidbe" u istom položaju i ne potražuju isti broj mjesečnih dohodaka.

Podsjetimo, nedavno je "Brodosplit" deblokirao račune i izbjegao stečaj u posljednji čas, dan uoči ključnog sudskog ročišta, a Debeljak je izjavio da ima američkog kreditora od sto milijuna eura.

Pitanja o neugodnim događajima na moru uputili smo čelnim ljudima škverskog brodara I Brodosplitovoj upravi. Ako nam odgovore, javit ćemo.

22. rujan 2023 02:37