StoryEditorOCM

Krstarenja malim brodovimaDirektorica tvrtke Katarine Line: Sezona je na staklenim nogama. Danas potvrđene rezervacije sutra mogu biti stornirane, no progurali smo i gore!

Piše Maja Rilović Koprivec/DV
13. travnja 2022. - 10:09

Krstarenja malim brodovima duž hrvatske obale specijalnost su tvrtke Katarina Line, najveće agencije u Hrvatskoj kada su u pitanju tjedna noćna krstarenja drvenim brodovima koji su Katarinin zaštitni znak.

Kao tvrtka čiji je veliki dio posla dolazio iz dalekih tržišta, naslonjenih na avionski prijevoz i blizinu zračnih luka, ova opatijska tvrtka u mnogo čemu dijeli  turističku sudbinu dubrovačke regije gdje ima i svoju podružnicu.

Američko tržište

Ovih dana Katarina Line  predstavlja se u  SAD-u, na sajmovima od New Yorka  do Los Angelesa. Upravo su u Teksasu, jer je američko je tržište za Katarinu Line, do pandemije bilo od iznimnog značaja.

Vlasnica i direktorica Katarine Line Katica Hauptfeld kaže za Dubrovački vjesnik kako ih je, kao i sve destinacije i agencije naslonjene na avionske veze, pandemija uvelike pogodila, a aktualni rat u Ukrajini, kada su Amerikanci u pitanju, još i više.

– Tu su mišljenja podijeljena. Imamo pola Amerikanaca  koji žele doći bez obzira  na sve, i druge koji gledajući njihove medije ipak neće doći jer je u američkim medijima rat u Ukrajini predstavljen kao 'rat u Europi' što dosta gostiju odvraća od putovanja. Oni ne gledaju niti pišu da je rat u Ukrajini, nego u Europi, a s ratom u Europi, naravno da Amerikanci ovamo neće dolaziti pa imamo dosta otkazivanja rezervacija – govori osnivačica Katarine Line o očekivanjima za ovogodišnju sezonu s udaljenijih tržišta, gdje se kaže ona, poklopilo više negativnih stvari istovremeno:  

– Veliki je problem što se i Australija kasno otvorila  za putovanja nakon lock-downa, a  puno je tamošnjih turističkih agencija u međuvremenu i propalo. Treći je razlog da za one Australce koji žele putovati još nema dovoljno aviolinija, a one koje postoje jako su skupe. Novi Zeland, otkuda smo isto pored Australije imali gostiju, još  je uvijek zatvoren, no  pojavilo se sada ponovo nešto malo gostiju iz  Južne Afrike – govori Hauptfeld.

Ona smatra kako će sezona biti bolja nego prošle godine, no  koliko će biti bolje, ovisi kaže, o tome do kada će ova kriza trajati i hoće li eskalirati.

Rupičasti booking

- Sve je na staklenim nogama. Danas potvrđene rezervacije sutra mogu biti stornirane. S našim brodovima, kalendar rezervacija je nekako 'rupičast'  jer kada su naši partneri krenuli s bookingom došla je nova verzija  omikrona, pa je sve stalo, pa su oni počeli ponovo s akcijama da se booking pokrene i onda je došao rat u Ukrajini.

Nešto jest bolje nego prošle godine, no ne puno, pogotovo ne sam početak sezone.

Svibanj će biti dosta loš, s puno rupa, ali trebamo misliti pozitivno. Ako smo uspjeli raditi za vrijeme našega rata, jer Katarina Line posluje već 30 godina, onda ćemo  progurati i ovaj koji je udaljen 2000 kilometara  od nas. Trebamo se boriti, ali neće biti lako. Bit će ovo ponovo zahtjevna sezona – predviđa Katica Hauptfeld.

Uskrsno vrijeme početak je turističke sezone napose sezone plovidbe, a u Katarini Line očekuju da će predsezona ipak biti uspješnija na sjevernom dijelu Jadrana nego kod nas.

- Uskrs će na Kvarneru biti dobar, jer mi imamo tu sreću  da imamo dosta auto-gostiju i svi pokazatelji govore da bi 'brojke' mogle biti bolje nego lani, pa čak i bolje nego 2019. godine. Očekujemo uspješan Uskrs jer mislim da su ljudi već siti toga da budu doma. Bit će i lijepo vrijeme za Uskrs, što je također važno. Što se tiče južnog dijela Jadrana nisu još svi avionski letovi uspostavljeni niti potvrđeni, naročito daleki čarter letovi. United počinje letjeti u Dubrovnik nešto kasnije, drugi letovi nisu još sigurni pa će na jugu ipak biti nešto teže, no sigurno će biti posla – kaže Katica Hauptfeld.

image

Katarina Hauptfeld kupila je 2019. zgradu Kapetanije u Gružu

Cropix

S flotom od više od 60 brodova različitih vrsta i kategorija pokrivaju sve važnije i atraktivnije luke i lučice na obali i otocima Jadrana od Venecije do Dubrovnika, za goste svih dobnih skupina i interesa.

Ponuda Katarine Line raznovrsna je i prilagođena turistima različitih afiniteta, uzrasta, financija, nudi više vrsta brodova za krstarenja za sve generacije i kućne budžete, ture prilagođene za škole, orkestre, gay turiste, naturiste, planinare, bicikliste, pješake, putovanja u kombinaciji hotela i broda kroz cijelu Hrvatsku.

Uređenje Kapetanije, nakon sezone

Uz flotu brodova, Katarina Line pokrenula je i gradnju i uređenje hotela u Opatiji, Splitu i Dubrovniku, luke odakle i isplovljavaju njihovi brodovi. U Dubrovniku je Katarina line 2019. kupila zgradu nekadašnje Kapetanije gdje planira urediti boutique hotel. Naravno, kriza i pandemija omeli su im te planove o kojima govori brodovlasnica Katica Hauptfeld.  

- Naša arhitektica u Dubrovniku, ponudila nam je nekoliko rješenja za preuređenje kuće u mali hotel i sada upravo dovršava projekt koji smo odabrali. Projekt trebamo uskladiti s lokalnim planovima i zajednicom, no naravno,  izvana neće biti velikih promjena, niti za to imamo mjesta. Gledat ćemo što prije  krenuti s radovima čim riješimo ovaj papirnati dio jer smo gledali da to zaista bude nešto posebno – kaže vlasnica Katarine Line Katica Hauptfeld i dodaje:

- Kuću smo kupili 2019. kada smo imali uspješnu sezonu, a zadnje dvije godine nismo mnogo radili, a da jesmo i hotel bi već bio  gotov. Naravno, svi čekamo vidjeti što će biti s ovom sezonom, pa očekujemo i da će radovi početi na jesen odnosno krajem godine. Radovi na našem hotelu u Opatiji upravo traju, a isto želimo i u Dubrovniku i u Splitu

20. travanj 2024 01:11