StoryEditorOCM

milijunska potraživanjaDogodilo se ono što smo predvidjeli, britanske vlasti zaustavile su Golden Horizon: ‘Brodosplitu je savjetovano da podmiri dug‘

Piše Damir Tolj
15. srpnja 2021. - 13:59

Dogodilo se upravo ono što su pomorski krugovi, ali i "Slobodna Dalmacija" predviđali: britanske vlasti zaustavile su jutros splitski "Golden Horizon", veliki jedrenjak za kružna putovanja, u britanskoj luci Dover.

Najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola, kako su ga nazivali splitski brodograditelji, na čijim navozima je izgrađen, arestiran je na traženje monegaške tvrtke "Star Clippers" i na temelju sudskog naloga (Admiralty Marshall), potvrdili su nam iz spomenute brodovlasničke kompanija čiji direktor je Eric Krafft.

Prema riječima vodećih ljudi "Star Clippersa", "unatoč nekoliko pokušaja naplate, hrvatsko brodogradilište 'Brodosplit' odbilo je dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze" prema monegaškoj tvrtki, "pa je zaustavljanje broda postalo neizbježno".

"Star Clippers savjetovao je 'Brodosplit Grupi' da podmiri svoj dug, poslije čega će brod biti odmah oslobođen", kazali su nam danas brodovlasnici s adresom u Monaku.

Vlasnik "Golden Horizona", koji plovi pod hrvatskom zastavom - luka upisa Split - je društvo "XB Ahts Hero Shipping" s Maršalovih Otoka, čija direktorica je Vedrana Debeljak, sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika "Brodosplita" i "DIV Grupe".

Podsjetimo, brod je izvorno ugovoren za monegašku kompaniju poznatog brodovalsnika Mikaela Kraffta, ali je gradnja dugo kasnila i ugovor je na koncu raskinut. Sve je završilo na međunarodnoj arbitraži u Nizozemskoj. Konačna odluka donesena je proljetos, o čemu je nedavno opširno i detaljno govorio Eric Krafft, direktor "Star Clippersa" upravo u "Slobodnoj Dalmaciji".

Brod je bio ostao u Splitu, Debeljakovo brodogradilište ga je dovršilo i jedrenjak je upravo započeo svoju prvu sezonu kružnih putovanja. Arbitražna odluka naložila je Debeljaku, odnosno "Brodosplitu" da Krafftu isplati odštetu od 13 milijuna eura, odbivši istovremeno sve škverske zahtjeve.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Na "Golden Horizonu" upisano je založno pravo, odnosno hipoteka u korist "Star Clippersa" u iznosu od šest milijuna eura, uvećano za kamate, pa je iznos koji vlasnici broda - pacifička tvrtka povezana s Debeljakom - moraju platiti kako bi oslobodili jedrenjak arestiran u Doveru oko sedam milijuna eura.

"Golden Horizon" upravo je danas iz doverske luke trebao krenuti na kružno putovanje nazvano "Long weekend voyage". Cijena aranžmana s četiri noćenja, kako je to oglasila Debeljakova britanska agencija "Tradewind Voyages", bila je već od oko 11.000 kuna.

Eric Krafft je u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" bio najavio mogućnost arestiranja broda tijekom krstarenja.

Pitanja o neugodnom zaustavljanju jedrenjaka u Engleskoj, uputili smo i "Brodosplitu". Zanimalo nas je kako će riješiti nastali problem, kada će podmiriti dug, što će biti s putnicima i njihovim aranžmanima, kako su reagirali, kada Debeljak očekuje oslobađanje broda i slično. Kada nam odgovore, javit ćemo i vama.

Brod je bio ugovoren sa "Star Clippersom" za 67 milijuna eura. Nedavno je isplovio iz Splita, gdje je plijenio pažnju građana svečarski osvijetljen u noći na vezu Gradske luke.

O cijelom slučaju splitskog klipera, koji obiluje zanimljivim detaljima, milijunskim iznosima, državnim potporama, egzotičnim mjestima, mnogim preokretima i obiteljskim odnosima, pročitajte u tiskanom izdanju "Slobodne Dalmacije" u petak.

19. travanj 2024 21:11