StoryEditorOCM

obnova lučiceDomagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije: Čeka nas još sanacija lukobrana, obnova stare Zente i uređenje parkirališta

Piše Miomir Štrbac
18. listopada 2022. - 15:00

Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, koja provodi proces rekonstrukcije Zente, kazao nam je da je dosadašnja obnova luke ukupno stajala oko 30 milijuna kuna, s tim da je Lučka uprava u taj projekt uložila 23 milijuna kuna vlastitih sredstava, a Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture dva milijuna, uz obećanje da će uplatiti još pet milijuna. Novac europskih fondova nije se mogao koristiti jer ulaganje u komunalne luke nije bilo obuhvaćeno. No koliko god to bila velika investicija, objašnjava Maroević, slijedi više nego dvostruko skuplja kako bi se rekonstrukcija luke Zenta dovršila.

Golemi zahvat

Naime, u drugoj fazi obnove planira se sanacija južnog lukobrana, koji je strukturno iznimno oslabljen zbog velikog udjela zemlje u nasutom materijalu, dok građevinski standardi za takve objekte predviđaju nasipanje kamenom uz udjel od samo pet posto zemlje.

image

Kad se sve dovrši, Zenta će biti privlačno mjesto za šetnju građanima Splita

Duje Klarić/Cropix

– Zbog te strukturne slabosti, unutarnji dio lukobrana s betonskom obalom i vezovima urušen je na nekoliko mjesta, pa će zahvati da se lukobran ojača i rekonstruira biti vrlo složeni i skupi. Vrijednost radova druge faze sanacije procjenjuje se na oko 70 milijuna kuna, od čega daleko najveći dio otpada upravo na lukobran. No u tom sklopu provest će se i obnova lučice u staroj Zenti, te će se dovršiti uređenje središnjeg parkirališta i platoa za suhi vez – navodi Maroević.

Ujedno dodaje kako će proces pribavljanja potrebnih dozvola za tu novu fazu rekonstrukcije krenuti početkom iduće godine, budući da bi do kraja ove Vlada trebala donijeti konačnu odluku o promjeni statusa lučice Zenta u luku otvorenu za javni promet kojom će trajno upravljati Lučka uprava SDŽ. Što se, pak, tiče početka radova na drugoj fazi, Maroević smatra da bi mogli startati u drugoj polovini 2025. godine, budući da priprema tako složenog projekta nije brza. Također, procjena je da bi ti radovi zbog opsežnih zahvata na lukobranu trajali oko 2,5 godine.

Oplemenjeni prostor

– Tek tada će Zenta kao luka biti građevinski potpuno zaokružena i sigurna za korištenje dugi niz desetljeća, a istodobno će se oplemeniti cijeli prostor na kojem je smještena, te će ga učiniti ugodnim i privlačnim za šetnju građanima Splita – kaže Maroević.

image










 

Nikola Vilić/Cropix

Na kraju je još jednom potvrdio da će Lučka uprava poticati i pomagati rad sportskih klubova u Zenti, jedriličara, ribolovaca i ronilaca, jer je to zajednički interes, osobito zbog okupljanja djece i mladih.

– Klubovi će nam dostavljati svoje godišnje programe rada, a mi ćemo ih, u skladu s mogućnostima, sufinancirati. To već i sada radimo, no želimo definirati i uspostaviti redovit sustav suradnje i potpore budući da ćemo trajno preuzeti odgovornost za upravljanje Zentom – zaključuje Maroević.

image









 

Nikola Vilić/Cropix
25. travanj 2024 23:31