StoryEditorOCM

SUKOBI SU SVAKI DANDrama u Dragama: uređena marina, nema natječaja za vezove; "Tamo je stampedo, na rubu fizičkih obračuna i prijetnji, vez grabi kako tko stigne!"

Piše L.B./Zadarski.hr
2. prosinca 2022. - 10:30

- Tamo je stampedo, tko će uhvatiti vez. Govorim o luci i uvali Dugovača u Dragama, prekrasno je uređena, pomorski dio radova je gotov i sređuje se marina, komercijalna, zato je nastao stampedo na vezove. Dolaze iz Biograda, Murtera, Benkovca, iz Sv. Filipa i Jakova, Polače, sa Pašmana… ma ne može se nabrojati. Svatko „hvata“ vez. Naši mještani ne mogu ni na ribe isploviti, jer neće naći vez kad se vrate – upozorio je haenesov županijski vijećnik Milan Stojanov.

- Prije dva dana malo je nedostajalo da izbije tučnjava, prijetilo se policijom, sukobi su eskalirali. Što se čeka s vezovima, da se to sredi? Mještani su praktično prevareni, jer su plovila maknuli dok su trajali radovi, a onda su im drugi uzurpirali vezove – kazao je Stojanov.

O radovima u ovoj luci smo izvještavali, radi se o značajnim EU sredstvima, bilo je i pojedinačnih negodovanja, ali sada, kad je marina pred završetkom, problemi su eskalirali.

- Sukobi su svakodnevni. Tko će upravljati tom lukom i kada će se to riješiti? – upitao je Stojanov na sjednici Županijske skupštine.

Župan Božidar Longin je odgovorio da radovi u toj luci nisu gotovi i da će biti do Nove godine.

- Raspisat će se natječaj za vezove. To će napraviti Županijska lučka uprava i tada će u prostoru biti reda. U svakoj općini su pritisci, danas mnogi imaju brod i bore se za vezove. Svi bi htjeli vez, a nemamo ih beskonačno. Tom problemu moramo sveobuhvatno pristupiti, jer se radi svašta, daju se i u podzakup – kazao je župan.

- Evo, ja i vi ćemo s mještanima obići taj prostor u Dragama, rado ću se odazvati pozivu – zaključio je.

Vijećnika Stojanova je iznervirao ovakav odgovor, tim više što se župan zahvalio na pozivu u Drage, a nitko ga nije zvao.

- Što mi imamo raditi u Dragama? Što ćemo tamo gledati? Sve se već nakrcalo, hvataju se pozicije, džepari se, na jednoj registraciji su po tri broda, brod koji je jučer imao murterske tablice danas ima biogradske. Upravo nečinjenjem podržavamo ovo divljanje. Treba pod hitno nešto poduzeti, nema potrebe obilaziti i gledati – replicirao je Stojanov.

image

Milan Stojanov
 

Jure Mišković/Cropix
20. travanj 2024 01:10