StoryEditorOCM

gvinejski zaljevDramatična potraga za otetim tankerom: brod još uvijek nije lociran, izgubljen kontakt s posadom

Piše OM
13. travnja 2023. - 11:25

Tanker za opskrbu gorivom pod zastavom Singapura, kojeg su ponedjeljak oteli pirati u Gvinejskom zaljevu, još uvijek nije lociran ni dva dana nakon otmice.

Product/chemical tanker Success 9 (IMO: 9258131, 6.100 dwt), u vlasništvu tvrtke Hai Soon sa sjedištem u Singapuru, napadnut je u ponedjeljak, 10. travnja, oko 14:00 UTC. Brod se u trenutku napada nalazio oko 309 nautičkih milja južno-jugozapadno od Abidjana u Obali Bjelokosti.

Britansko-francuska nadzorna agencija ‘Maritime Domain Awareness for Trade Gulf of Guinea’ (MDAT-GoG) u srijedu je izvijestila da lokacija tankera još nije poznata, prenosi Pomorac.hr.

MDAT-GoG poziva sve pomorce u blizini da prijave bilo kakvu sumnjivu aktivnost. Kako stoji u opisu, Success 9 je “tanker s crvenim trupom i plavom ciminjerom s bijelim i crvenim logom sa strane”.

Viši direktor Hai Soona u utorak je potvrdio da je kontakt s brodom izgubljen te da se pretpostavlja da je otet. “Pratimo situaciju i pokušavamo ponovno uspostaviti kontakt s brodom”, kazao je za TradeWinds.

Na tanker se ukrcao nepoznati broj osumnjičenika. Sigurnosna tvrtka Ambrey izvijestila je da se AIS signal ugasio u 14:25 UTC, 25 minuta nakon što su se pirati ukrcali.

20. travanj 2024 10:31