StoryEditorOCM

BrijuniDvije oporavljene glavate želve, Ella Ravka i Martin, vraćene u more

26. listopada 2021. - 13:14

Dvije oporavljene glavate želve - Ella Ravka i Martin, vraćene su u utorak u more u uvali Slana na Velikom Brijunu u sklopu ovogodišnje jesenske manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu.  

U otvorenom bazenu Nacionalnog parka Brijuni oporavljala se kornjača Ella-Ravka, dok se Martin nalazio u otvorenom bazenu pulskog akvarija. Time je nastavljena tradicija pulskog Aquariuma, unutar kojeg djeluje Centar za oporavak morskih kornjača u suradnji s NP Brijuni, koji posjeduje rehabilitacijski bazen na otvorenom za oporavak velikih jedinki glavatih želvi unutar Safari parka. 

Pod skrbi Centra ostaje morska kornjača Mini Koko, dok će djelatnici Nacionalnog parka Brijuni i dalje skrbiti o Luki-Amadeu, velikom mužjaku s teškom ozljedom lubanje. 

Inače, Ella-ravka pronađena je u uvali Jazine blizu Zadra te je prošla kroz najduži period oporavka odnosno od 18. lipnja 2020. godine. Teške ozljede oklopa - desni rub te duboka posjekotina po sredini - zadobila je uslijed naleta brodice te je dugo bila pod posebnom skrbi. Ozljeda je u potpunosti zacijelila te se do danas rehabilitirala u prostranom bazenu NP Brijuni.

Martin je pak manja jedinka koja je stigla je u Centar 21. travnja 2021. sa uvale Sv. Martin na Malom Lošinju. Po dolasku u Centar, smješten je u jedinicu intenzivne njege. Zbog pronalaska ribarske udice u jednjaku, Martin je nedugo nakon dolaska u Centar podvrgnut operaciji. Budući da je zacjeljivanje rane teklo bez većih problema, početkom lipnja premješten je u vanjski rehabilitacijski bazen akvarija. Poput ostalih, Martin je danas potpuno oporavljen. 

Inače, prema Odluci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Nacionalni park Brijuni je oporavilište za divlje životinje. Odabrano je upravo kao oporavilište za morske kornjače jer ima uvjete  zbrinjavanja i provođenja skrbi za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode, s područja Republike Hrvatske, koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene ranjene ili otrovane, te ih privremeno drži u oporavilištu u svrhu njihovog liječenja, oporavka i skrbi s ciljem povratka u prirodu.

Također, NP Brijuni je i oporavilište za ptice pjevice, grabljivice, papigašice, fazanke i patkarice te kopnene i slatkovodne kornjače koje su zaplijenjene ili oduzete temeljem odredbi Zakona o zaštiti prirode i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

01. lipanj 2023 10:29