StoryEditorOCM

intervencija na moruDvije osobe spašene nakon nasukavanja jedrilice na otok Mala Sestrica u Kornatima

Piše Zadarski.hr
3. srpnja 2024. - 10:18

Dvije pothlađene osobe spašene su noćas nakon nasukavanja na otok Mala Sestrica kod Rivnja. 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci noći s ponedjeljka na utorak, u 00.44 sati, zaprimila je dojavu dvočlane posade jedrilice koja su uslijed jakog nevremena praćenim jakim udarima bure nasukala na hridi otoka Mala Sestrica. Članovi posade, od kojih je jedna osoba bila maloljetna, iskrcali su se na obalu.

Odmah po dojavi prema brodolomcima je isplovila spasilačka brodica Lučke kapetanije Zadar, dok je o događaju obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar, Civilna zaštita i Obalna straža RH, piše Zadarski.hr.

Službenici zadarske Kapetanije po dolasku na poziciju uočili su motornu brodicu dužine 15 metara nasukanu pramčanim dijelom na otočne hridi, a nedaleko i dvoje brodolomaca, koje su uspjeli neozlijeđene evakuirati s obale i ukrcati na spasilačku brodicu.

Budući da je dvoje spašenih bilo pothlađeno te u stanju stresa, angažirani su djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, koji su ih preuzeli u daljnje medicinsko postupanje odmah nakon pristajanja u Luku Gaženica u 2.15 sati, kada je spasilačka akcija uspješno okončana.

Na poziciji nasukavanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Brodica je osigurana do smirivanja vremenskih uvjeta i pripreme za komercijalno odsukavanje i tegalj.

Lučka kapetanija Zadar provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, kao i sva daljnja postupanja u ovome događaju.

19. srpanj 2024 13:55