StoryEditorOCM

padaju rekordiDvojica Riječana svjetski prvaci u ronjenju na dah: ‘To je najbolji fitness za krvožilni sustav, srce i pluća. Ali i za ‘glavu‘...‘

Piše OM
18. listopada 2021. - 13:49

Da smo zemlja kao stvorena za velike sportske uspjehe, još su jednom potvrdila i dvojica Riječana. Vitomir Maričić i Petar Klovar s nedavno održanih svjetskih prvenstava u ronjenju na dah vratili su se sa zlatnim medaljama, ali i titulama svjetskih rekordera, piše HRT.

Dvojica prijatelja, dvojica svjetskih prvaka - padali su rekordi i medalje na nedavno održanim prvenstvima na Cipru i u Turskoj. U najzahtjevnijoj disciplini - zaronu u dubinu bez peraja Vitomir Maričić postavio je novi svjetski rekord uronom na 81 metar dubine. 

- Lijepo je, zadovoljstvo jer to je jedna kruna rada, pogotovo što je to prva dubinska medalja, zlatna medalja za Hrvatsku pa je i s te strane lijepo jer mi stvarno imamo jako dobre ronioce i super je prvi ostvariti takvo nešto, opisuje Vitomir Maričić, svjetski rekorder u ronjenju na dah.

Zlatne rezultate ostvaruje i Petar Klovar - s Cipra se vratio s titulom "najdublji Hrvat" zaronivši do 116 metara dubine, a iz Turske s novim svjetskim rekordom i uronom na 92 metra. 

- Najdublji Hrvat - to je dosta dobra titula jer do sada ju je držao Goran Čolak, koji je najtrofejniji ne samo hrvatski, već svjetski ronioc, tako da je titula velika čast, kaže Petar Klovar, svjetski rekorder u ronjenju na dah.

Sad se ide u lov na nove dubine. Svjetske rekordere za razgovor smo ulovili nakon odrađenog treninga.  

- U mom slučaju ovo je tek početak, već za iduću godinu planiram ići još dublje i vjerujem bit će još rekorda i dubljih rezultata, najavljuje Petar.

Dok nama sa strane ovaj sport izgleda kao jedan od najopasnijih, oni koji se njime bave kažu drugačije.

- Ronjenje na dah je izuzetno zahvalan sport jer broj fizičkih promjena i adaptacija koje se događaju veći je nego u drugim sportovima, prvo zbog manjka kisika, a drugo zbog povećanog pritiska koje djeluje na tijelo. Možemo reći da je to najbolji fitness za krvožilni sustav, srce i pluća, objašnjava Vitomir.

Ali i za "glavu", jer kako kažu, ronjenje na dah stvar je i mentalne spreme. S obzirom na dosadašnje rezultate, ne sumnjamo, kako ćemo se s ovim dvojcem ponovno družiti, piše HRT

20. travanj 2024 18:30