StoryEditorOCM

LOŠE ISPUMPAVANJEEkološki incident u Splitu: s golemog norveškog kruzera izlilo se ulje u more i na obalu!

Piše OM
29. kolovoza 2023. - 09:18

Drugi najveći kruzer koji je u nedjelju ujutro uplovio u splitsku luku "Norwegian Epic" izazvao je ekološke probleme jer se iz broda izlilo ulje na more i obalu, navodi Dalmatinski portal.

- Do incidenta izljeva dijela ulja došlo je prilikom ispumpavanja uljnih ostataka s kruzera, na vanjskom vezu luke Split - pojasnili su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Prikupljao se ostatak ulja, za što je bila zadužena tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalnih usluga zbrinjavanja polutanata i uklanjanja onečišćenja.

- Dok su ispumpavali, uz pomoć vlastitih cisterni, na spoju cijevi broda i cisterne došlo je do izbacivanja cijevi na spojnici, koja se nalazila iznad razine mora - opisali su.

image
Joško Ponoš/Cropix

Naveli su kako su posada broda i djelatnici tvrtke odmah intervenirali te sanirali stanje na brodu.

- Istovremeno, s morske površne i dijela obale ostatak uljnog onečišćenja su uklonili upijajućim branama i krpama, tako da se nije dogodilo širenje onečišćenja - tvrde.

Drugi najveći kruzer koji je doveo goste u Split napustio je luku u ponedjeljak popodne.

- Nakon isplovljavanja djelatnici specijalizirane tvrtke s brodica i obale uklonili su ostatke ulja - kažu u Ministarstvu za Dalmatinski portal.

27. travanj 2024 20:41