StoryEditorOCM

spas za otočaneEvo kako će izgledati brodica hitne pomorske medicinske pomoći, prva je porinuta u Šibeniku

Piše M.M./Zadarski.hr
27. siječnja 2023. - 09:03

Prvi od tri broda za hitne medicinske intervencije na moru, koji se iz vladinog projekta grade u brodogradilištu ISKRA  u Šibeniku, je završen. Gdje će biti raspoređen još se ne zna. Naime, treba sačekati službenu odluku  je predviđeno da nove brodice biti na vezovima u zadarskoj Gaženici, Malom Lošinju, Rabu, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Ako idući tjedan brodica prođe sve provjere i dobije potrebno odobrenje od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, za dva tjedna bi Ministarstvo zdravstva trebalo izvršiti primopredaju, otkrili su iz šibenskog brodogradilišta. 

Podsjetimo, ugovor o javnoj nabavi za gradnju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe potpisali su u listopadu 2021. godine u Gaženici ministar zdravstva Vili Beroš i Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. Šibenik.

- Velik je to iskorak za naše bolesnike i za naše otočane koji se, naravno, kao i svi drugi ponekad nađu u zdravstvenim poteškoćama i trebaju ovakvu zdravstvenu zaštitu. To je iskorak koji se funkcionalno nadovezuje na nabavu 12 automatskih biokemijskih analizatora, koji se također nalaze diljem naše obale. Stanovnici otoka mogu biti mirniji jer koriste uslugu tih hitnih biokemijskih analizatora koji mogu prepoznati stanja koja zahtijevaju hitan transport - izjavio je tada ministar Beroš.

Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu medicinsku pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna. 

Moći će primiti tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova. Osim za hitne slučajeve, bit će također korištene i za traganje i spašavanje na moru. 

image

Ugovor za gradnju šest brzih brodica potpisali su u listopadu 2021. godine u Gaženici ministar zdravstva Vili Beroš te Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište Šibenik

Luka Gerlanc/Cropix
21. rujan 2023 09:42