StoryEditorOCM

očuvanje baštineFalkuša zaplovila Strasbourgom, začetnik ideje Joško Božanić: Došli smo ispričati priču o brodu koji može biti primjer Europskoj uniji

6. srpnja 2022. - 14:05

Falkuša, tradicionalni ribarski brod s otoka Visa, zaplovila je Rajnom u utorak u organizaciji viških ribara i eurozastupnika Tonina Picule kako bi Europi ukazala na važnost očuvanja tradicije i održivog načina života.

"Falkuša je održivi brod", rekao je Hini jedan od idejnih začetnika oživljavanja falkuše Joško Božanić prilikom spuštanja tradicionalne ribarice u rijeku Rajnu u Strasbourgu.

Dodao je da je s viškim ribarima došao ispričati priču o brodu koji može biti primjer Europskoj uniji jer se radi o plovilu koje simbolizira održivu proizvodnju - zbog selektivnih alata, obnovljivih resursa, pritom misleći na malu plavu ribu, i konzerviranju na licu mjesta.

"Nisu znali što s ogromnim količinama inćuna pa su njima gnojili vinograde", opisao je Božanić nekadašnje stanje ribljeg fonda u Jadranskom moru.

image

Joško Božanić

Joško Šupić/Cropix

U utorak je u organizaciji zastupnika Europskog parlamenta Tonina Picule u sklopu projekta 'Terra Marique - baština kao podrška europskom oporavku' organizirano spuštanje gajete falkuše u Rajnu. Do Strasbourga je dopremljena kamionom. 

Picula, koji se u EP-u, među ostalim, bavi razvojem otoka i obalnih područja, falkušu vidi kao izraz opstojnosti i potrebe čovjeka da se nosi s izazovom preživljavanja.

"Ona je izraz našeg postojanja u sredini koja je puno nudila, ali je znala i uzeti", naveo je.

Falkuša je tradicionalna viška ribarska brodica koja je stoljećima bila osnovni alat tamošnjih ribara. Duljine od sedam do devet metara, u upotrebi je bila sve do polovine 20. stoljeća i mogla je prevesti nekoliko tona ribe. Posljednja izvorna falkuša potonula je u oluji pokraj Biševa 1986. godine i danas postoje samo njezine vjerne kopije. 

Čuvar viške povijesti Joško Božanić falkušom, načinom života viških ribara i njegovanjem lokalnog govora kojim su se oni služili, poručuje da priču o ovom brodu treba čuvati kao nasljeđe za budućnost.

U srijedu će se u Europskom parlamentu održati okrugli stol na temu baštine kao podrške oporavku. Kasnije bi falkuša trebala doploviti do Europskog parlamenta u kojem će predvečer biti otvorena izložba 'Rota palagruzona - najstarija europska regata'.

image
Damir Senčar/HINA
image
Damir Senčar/HINA
image
Damir Senčar/HINA
image
Damir Senčar/HINA
image
Damir Senčar/HINA
image
Damir Senčar/HINA
19. travanj 2024 06:39