StoryEditorOCM

crveni alarmFB grupa ‘Dubrovnik nekad‘ upozorava: Ribnjak Petra Sorkočevića opet je zatrpan, morskom svijetu prijeti opasnost!

Piše Dubrovački vjesnik
11. listopada 2022. - 14:01

Ponovno je nasut i zatrpan kanal koji dovodi more u ribnjak ljetnikovca Sorkočević na Lapadskoj obali, upozorili su iz Facebook grupe ‘Dubrovnik nekad‘, piše Dubrovački vjesnik.

Administrator grupe Ivo Batričević pojasnio je kako je povijesnom ribnjaku još jednom prekinut dovod mora bogatom kisikom, algama itd.

- Protočnost mora ispod ovog nasutog dijela je 0 ili maksimalno 1 posto, što nije dostatno za opstanak riba, algi, rakova, puža, lumpara itd. Ribnjak je napravljen s ljetnikovcem 1521. godine, a Lapadska obala je nasuta tek u drugoj polovini 19-tog stoljeća - podsjetio je Batričević, uz napomenu kako je ovo već drugi put ove godine kako se ponavlja isti problem koji je ribnjak pogodio i ove veljače.

- Nedugo nakon prvog alarma su nas poslušali pa su bagerom za nekih 15 minuta rada iskopali usjek do puta i spojili se s kanalom koji je ispod kao suhozid, širine oko jednog metra. naveo je Batričević i dodao kako se Lapađani pribojavaju da se ribnjaku ljetnikovca Petra Sorkočevića ne dogodi ista sudbina kao ribnjacima Pitarević-Obersnel koji su postali tek mrtvi bazeni s bočatom vodom bez života u njima - kazao je Batričević koji se nada da će se nešto poduzeti da se stanje ispravi.

28. travanj 2024 19:39