StoryEditorOCM

PUNE RUKE POSLAFilmska akcija spašavanja: brodom Danče presreli putnički brod kako bi pomogli mladoj pacijentici

Piše Ahmet Kalajdžić /Dubrovački.hr
30. kolovoza 2024. - 09:54

Službenici dubrovačke Lučke kapetanije ovih su dana obavili tri zahtjevne MEDICO-akcije prema pacijentima s dubrovačkog arhipelaga Elafitskih otoka. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske smo doznali kako se radilo o akcijama prijevoza kupačice bez svijesti s otoka Koločepa, s kojeg otoka je kasnije prevezen i stariji pacijent, dok se treća akcija odnosila na prijevoz malodobne pacijentice s jednog broda.

Prijevoz kupačice bez svijesti s otoka Koločepa obavljen je 25. kolovoza nakon što je pacijentica bez svijesti izvučena iz mora kod mjesta Gornje Čelo na Koločepu. Do akcije je došlo slijedom dojave koja je u Lučkoj kapetaniji zaprimljena posredstvom MRCC Rijeka u 11,22 sati. Brzom intervencijom svih uključenih službi pacijentica je spasilačkim brodom ”Danče“ prevezena u Dubrovnik, gdje je medicinski zbrinuta. Treba reći kako su prije isplovljenja na intervenciju na Koločepu na ”Danče“ ukrcani zdravstveni djelatnici koji su na najbližem otoku Elafita pacijenticu pripremili za prijevoz te je pratili sve do iskrcaja, već u 12,18 sati u luci Gruž.

Istog dana, u nedjelju 25. kolovoza u večernjim satima je u 23.41 sati pokrenuta i akcija evakuacije malodobne pacijentice s inozemnog putničkog broda te njezin hitni prijevoz u Dubrovnik. I ta je akcija pokrenuta kad su službenici dubrovačke Kapetanije posredstvom zahtjeva Nacionalne središnjice MRCC Rijeka koja je zaprimila tzv. zahtjev za MEDEVAC od zapovjednika putničkog broda tijekom plovidbe dubrovačkim akvatorijem.

I tom su prilikom prije isplovljenja u akciju na ”Danče“ ukrcani zdravstveni djelatnici. ”Danče“ je u pravoj filmskoj akciji na dogovorenoj poziciji presrelo inozemni putnički brod gdje su naši zdravstveni djelatnici pripremili pacijenticu za evakuaciju i prijevoz do luke Gruž u koju su pristali 26. kolovoza u 1,32 sati. Tamo su djelatnici dubrovačke Hitne medicinske pomoći preuzeli pacijenticu i organizirali daljnje liječenje, te je i ta akcija uspješno okončana.

Navedimo na kraju kako je ujutro 27. kolovoza, točnije u 10,17 sati organiziran prijevoz starijeg pacijenta s Koločepa. I tu je zahtjev zaprimljen posredstvom MRCC Rijeka, a prijevoz s otoka je uspješno obavljen spasilačkim brodom ”Danče“ kojim su službenici dubrovačke Kapetanije prevezli pacijenta s liječnikom pratnjom iz Gornjeg Čela. Ovaj put, u luku Gruž su stigli u 11,02 sati te uspješno okončali još jednu akciju hitnoga medicinskog prijevoza pacijenta.

19. rujan 2024 04:09