StoryEditorOCM

skupa smo jačiFLAG ‘Lanterna‘ otvara niz mogućnosti za ribarsku zajednicu, od modernizacije plovila do novih peškarija: Novac je tu, svi bi nam se trebali pridružiti

Piše Toni Veljača/Šibenski.hr
10. studenog 2021. - 12:13

Grad Šibenik te Općine Bilice, Primošten, Rogoznica i Marina postale su dio novoosnovane lokalne akcijske grupe za razvoj ribarstva (FLAG) „Lanterna“. Osnovna svrha FLAG-a koja će po svom ustrojstvu djelovati kao udruga, je unaprijediti sektore ribarstva i marikulture na tim područjima, ali i kvalitetu života u lokalnoj ribarskoj zajednici, javlja Šibenski.hr.

- Grad Šibenik prihvatio je inicijativu koja je došla iz ribarskog sektora da bude dio ovog FLAGA-a. Do sada kao Grad nismo bili uključeni u akcijsku grupu za razvoj ribarstva i ovu priliku smo objeručke prihvatili – rekao nam je pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Petar Mišura.

Naglasio je Mišura brojne benefite sudjelovanja u ovoj akcijskoj grupi, među ostalom i one infrastrukturne.

- Uključivanje u FLAG omogućuje gradu Šibeniku da uđe u određene investicije. Primjer je i razvoj infrastrukture, pri čemu nam je kao Gradu zanimljiva mogućnost realizacije nove, moderne i suvremene ribarnice. Mislim da bi taj projekt bio veliki iskorak ka unaprjeđenju prodaje i distribucije ribe svim pojedincima koji se bave tom djelatnošću.

Prednost FLAG-a, prema riječima Mišure, je što će i dionici iz privatnog sektora, odnosno sami ribari, imati mogućnost sudjelovanja u planovima i projektima Udruge.

- FLAG se sastoji od javnog sektora, udruga i privatnog sektora, odnosno ribara. Oni će biti uključeni u proces donošenja odluka i imat će mogućnost predlaganja ideja u projektima, naravno sukladno europskim direktivama – zaključio je Mišura.

Ante Skelin, inače profesionalni ribar, predsjednik je Udruge te ujedno i inicijator osnivanja FLAG-a "Lanterna".

- Zaista je važno, da se ribari i svi koji dolaze iz tog sektora uključe u naš rad. Htjeli bi čuti njihove prijedloge i mišljenja. Definitivno ćemo ih nastojati poticati da konstruktivnim prijedlozima podrže naš rad – istaknuo je Skelin.

Napomenimo i to da će se Udruga financirati isključivo iz EU fondova. Predviđena je izrada lokalne razvojne strategije za čiju izradu će se koristiti sredstva Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR). Na temelju odobrenog dokumenta FLAG „Lanterna“ će ostvariti mogućnost dobivanja potpore u najvišem iznosu od 16.6 milijuna kuna iz proračuna Europske Unije (Europski fond za pomorstvo i ribarstvo) i proračuna Republike Hrvatske u narednom programskom razdoblju 2021.- 2027.

- Novac je tu i trebamo to iskoristiti. S odobrenim sredstvima možemo puno toga ostvariti, od modernizacije ribarskih plovila, nabave ledomata, hladnjaka i druge ribarske opreme pa do ulaganja u kvalitetniju suradnju između ribara i ugostitelja. Ovo je samo primjer nekih projekata, mogućnosti su zaista velike – naglasio je Skelin.

FLAG „Lanterna“ ukupno je 14. FLAG u Hrvatskoj te drugi u Šibensko-kninskoj županiji, čime se postiglo da se zajedno s FLAG-om „Galeb“ kojeg čine gradovi Skradin i Vodice te Općine Tribunj, Murter-Kornati i Pirovac obuhvati cijela Županija.

- Povezali smo se s drugim Udrugama kako bi se savjetovali, proširili znanja a i neke poteškoće kojih će zasigurno biti jednostavnije riješili. Tu nam je mnogo pomogao Ante Sladoljev iz FLAG-a „Galeb“ i zaista se nadam da će ovaj naš rad doprinijeti razvoju i unaprjeđenju ribarstva – zaključio je Skelin.

20. travanj 2024 00:23