StoryEditorOCM

optimistično U SEZONUFlota Jadrolinije diže sidro: za Supetar još tri partence, prema Starom Gradu dodatne dvije... Evo promjena u redu plovidbe i za ostale otoke

Piše Mirko Crnčević
5. lipnja 2021. - 07:45

Sezona bi se u ovo doba godine, sve do 2020., na našim škojima već bila dobrano zahuktala, a sada tu i tamo vidimo tek poneku turističku lastu.

Aktualna epidemiološka situacija je, međutim, znatno povoljnija negoli nekoliko tjedana prije, pa će i riječka "Jadrolinija" već krenuti s prvom fazom ljetnih plovidbenih redova svojih trajekata i dvotrupaca. Naravno, nas je zanimalo kada započinje novi orar i što on novoga donosi za stanovnike i goste srednjodalmatinskog otočja.

- Zadovoljstvo nam je najaviti početak ljetnog plovidbenog reda od 4. lipnja, kada će naši putnici odmah primijetiti da je povećan broj trajektnih linija s posebnim naglaskom na relacije prema Braču, Hvaru, Visu i Šolti. Tako će, što se otoka Brača tiče, naša najfrekvetnija linija Split - Supetar umjesto dosadašnjih po devet svakodnevnih isplovljavanja u oba smjera, od 4. lipnja do 1. srpnja imati njih 12, nakon čega će uslijediti još dvije dodatne linije, te će od 1. srpnja do 29. kolovoza ploviti punim kapacitetom od 14 svakodnevnih linija s Brača i iz Splita.

Pruga Makarska - Sumartin s dosadašnje tri partence povećava se na četiri svakodnevne linije do 1. srpnja, a već od 2. srpnja kreće punim kapacitetom od pet svakodnevnih isplovljavanja - ističe Jelena Ivulić, voditeljica splitske agencije državnog brodara.

Katamaranska linija Split - Bol - Jelsa i dalje nastavlja ploviti jednom dnevno, dok je komercijalnoj, dobrim dijelom turističkoj liniji Split - Bol -Hvar - Korčula - Dubrovnik početak plovidbe predviđen za 25. lipnja.

Što je s otokom Hvarom?

- Iz Splita prema Starome Gradu bit će po pet trajektnih isplovljavanja u oba smjera te se postupno tijekom lipnja, točnije od 11. lipnja uvodi još jedna, a od 25. lipnja krećemo s ukupno sedam partenci iz glavne hvarske luke i iz županijskog središta. Za povezivanje Drvenika i Sućurja mogu reći da će s dosadašnjih po osam isplovljavanja tijekom ovog mjeseca ploviti po 10 linija, da bi od 2. srpnja nastavili povezivati Sućuraj s po 11 svakodnevnih isplovljavanja u oba smjera.

image
Jelena Ivulić
Privatni album

Katamaranska linija Split - Hvar - Vela Luka - Ubli nastavlja i dalje ploviti jednom dnevno, dok se prema gradu Hvaru uvode dodatne komercijalne brzobrodske linije, i to svakog dana s polascima iz Splita u 8.30 i 11 sati te polascima iz Hvara u 10.15 i 12.45 sati. Od 18. lipnja uz postojeće dvije komercijalne linije za povezanost Hvara uvode se još tri pruge pa će ih u špici sezone biti ukupno pet - najavljuje Ivulić.

No, ne smiju se zaboraviti ni manji otoci, pa naša sugovornica dodaje da će trajekti bijele flote na pruzi između Splita i Rogača umjesto dosadašnje po četiri svakodnevne partence u oba smjera od danas imati još po jednu, a nakon 2. srpnja povezivanje Šolte s kopnom bit će zaokruženo s maksimalnih ukupnih 12 partenci.

Otok Vis je sve do 1. srpnja svakodnevno dvaput povezan sa županijskim središtem, a nakon 2. srpnja svakodnevno će biti po tri linije u oba smjera, osim utorkom kada ostaju po dvije partence iz Visa i Splita. Dvotrupac na istoj relaciji i dalje će isplovljavati po jednom dnevno.

Zanimalo nas je što je s epidemiološkim mjerama na "Jadrolinijinoj" floti i što putnici još trebaju znati?

- Ukinuto je ograničenje popunjenosti od 40 posto kapaciteta na katamaranima i trajektima zbog pandemije koronavirusa. To smo dočekali sa zadovoljstvom kako bismo mogli pružiti uslugu svim našim putnicima, a pogotovo turistima koje željno isčekujemo kako na brzobrodskim, tako i na trajektnim linijama.

Kada je riječ o plovidbenom redu, sve informacije već su dostupne na našoj internetskoj stranici, kao i na aplikaciji "Jadrolinija", one su na raspolaganju našim putnicima, a mogu se dobiti i od osoblja na svim prodajnim mjestima u lukama - poručuje šefica "Jadrolinijine" agencije u dalmatinskoj metropoli.

‘Otočanima otvoriti i komercijalne katamarane‘


Zadovoljni smo pojačavanjem plovidbenog reda, to je dobar znak da nam kreće i sezona, za koju se nadamo da će po svemu biti bolja od prošle. To pozdravljamo jer je pandemija utjecala na porast broja gostiju koji na otoke stižu automobilima, a nikome nije u interesu da ljudi ostaju na kopnu ili da na nekim otocima čekaju satima na sljedeći trajekt.

Jasno je da brodari i Agencija za obalni linijski pomorski promet većim brojem komercijalnih katamaranskih linija koje smo imali proteklih sezona prate potrebe putnika i promjenu trendova u turizmu, primjerice kraći boravak na više destinacija, a na nama je da ih dobrom ponudom što duže zadržimo na otoku. Ipak, mišljenja smo da bi se i otočanima trebalo izaći ususret omogućavanjem korištenja otočne iskaznice na komercijalnim linijama, osobito u špici sezone, da bi se u što kraćem vremenu mogli s kopna vratiti na škoj - izjavio je Rikardo Novak, hvarski gradonačelnik.

19. travanj 2024 00:51