StoryEditorOCM

britanski posjedFrancuski ribari u vodama Jerseya prosvjeduju protiv uvjeta nametnutih nakon brexita

6. svibnja 2021. - 12:33

Pedesetak francuskih ribarica u četvrtak ujutro okupilo se pred lukom Saint-Helier, glavnim gradom otoka Jersey, prosvjedujući protiv uvjeta nametnutih francuskim ribarima nakon brexita. 

Nekih 50 do 60 brodova plovilo je od 7 sati ujutro pred lukom St. Helier, a drugi su još plovili prema tom otoku koji nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je krunski posjed britanske krune.

"Jedan teretni brod, Commodore Goodwill, želi isploviti i svi su odlučni spriječiti ga u tome. Ribarice su na samom ulasku u luku", rekao je ribar Camille Lécureuil za agenciju France presse.

"Ovo je miran prosvjed i da ne smije eskalirati", kazao je. 

U srijedu je predsjednik pokrajinskog odbora za ribarstvo u Normandiji Dimitri Rogoff objasnio da nije cilj blokirati St. Helier već pokazati stajalište ribara.

Vlada Jerseya rekla je da je odobrila nove dozvole za ribarstvo u skladu s brexitom, no uključeni su i neki novi uvjeti što je razljutilo francuske ribare i vladu.  

Pariz tvrdi, kako prenosi Reuters, da su ti novi uvjeti nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

U utorak je francuska ministrica za mora, Annick Girardin ustvrdila da je Francuska spremna "uzvratiti mjerama" ako britanske vlasti nastave ograničavati pristup francuskim ribarima u vodama Jerseya.

Aludirala je na moguće "posljedice na isporuku struje putem kabelske mreže u podmorju" kojom se taj otok opskrbljuje strujom iz Francuske.

Uvjete za ribarstvo London i Bruxelles dogovorili su u sklopu sporazuma o brexitu koji je na snazi je od 1. siječnja. 

Prema sporazumu o brexitu u sljedećih pet i pol godina francuski ribari i dalje u britanskim vodama smiju bacati svoje mreže i vrše. Nakon toga će se kvote ulova postupno za 25 posto smanjiti. 

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske obale.

19. travanj 2024 18:45