StoryEditor

skandal u susjedstvuFrancuzi u crnogorskom podmorju traže potonulu podmornicu: dobili su krive informacije o lokaciji i zalutali u hrvatske teritorijalne vode

Piše OM
8. srpnja 2021. - 08:28
Ilustracija/Shutterstock

Specijalno plovilo, brod-baza za protuminske ronioce “Pluton“ Ratne mornarice Francuske, uplovio je u crnogorske teritorijalne vode i obavljao snimanja dijela crnogorskog podmorja višesnopnim sonarom u potrazi za potonulim objektima od interesa za francusku Ratnu mornaricu.

Crnogorske “Vijesti“ neslužbeno saznaju da je francuski brod, u stvari, u misiji potrage za olupinom francuske podmornice “Monge“ koja je u južnom Jadranu stradala tijekom Prvog svjetskog rata i na kojoj je tom prilikom poginuo njen komandant, danas jedan od francuskih nacionalnih heroja, poručnik bojnog broda Roland Morillot.

Iako je njihov formalni domaćin Ministarstvo obrane, kao jedan od sudionika pojavljuje se i državna firma Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje (RCUD). Dobro upućeni izvor “Vijesti“ tvrdi da je upravo RCUD navodno Francuzima “servirao“ tobožnju poziciju na kojoj se, prema saznanjima te firme, nalazi olupina, iako se zna da ona nije na tom mjestu.

Iz Ministarstva obrane Crne Gore u utorak su “Vijestima“ priopćili da “Pluton“ u unutarnjim morskim vodama s usidrenjem u Kotoru i uplovljavanjem u luku Bar, boravi “u cilju unapređivanja bilateralne obrambene suradnje između Crne Gore i Republike Francuske“.

“Tijekom boravka u unutarnjim morskim vodama planirano je da brod ‘Pluton’ vrši istraživanja u znanstvene svrhe i obavljanja hidrografskog premjera morskog dna i morskog podmorja Crne Gore. U realizaciju navedenih aktivnosti uključeni su ronioci Regionalnog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca RCUD, kao i predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Mornarica Vojske Crne Gore će pružiti podršku prilikom realizacije ovih aktivnosti“, kazali su iz Ministarstva.

Na „Monge“ koja je u površinskoj plovidbi punila svoje baterije, u noći 29. prosinca 1915. oko petnaest milja jugoistično od ulaza u Boku, naletjela je austrougarska krstrica „Helgoland“ i udarivši je pramcem, nanijela joj teška oštećenja. Francusku podmornicu koja je počela tonuti, s nekoliko topovskih hitaca dokrajčio je austrougarski razarač “Balaton“. Zapovjednik Morillot, u maniru starih kapetana, odbio je da napusti “Monge“ i potonuo je sa svojim brodom na dno Jadrana. Pored njega, stradala su još dva Francuza, a 25 preživjelih spasili su austrougarski ratni brodovi.

Francuska Ratna mornarica kasnije je čak trima svojima podmornicama dala ime Rolanda Morillota. Imenom Rolanda Morillota zove se i Centar za obuku posada nuklearnih podmornica.

Direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno deminiranje Veselin Mijajlović već godinama nastoji RCUD predstaviti kao nezaobilazan autoritet u području istraživanja podmorja i podmorske arhelogije.

Ffrancuski brod u utorak ujutro prvo je pretraživao podmorje južno od Mamule na ulazu u Boku.

“Ovdje, međutim, nije ‘Monge’ već britanska podmornica H-3 koja je na nepunu milju jugoistočno od Mamule, potonula 15. srpnja 1916. kada je upala u jedno od austrougarskih defanzivnih minskih polja pred njihovom vojnopomorskom bazom u Boki. Olupina H-3 leži na dubini od 76 do 78 metara pred Bokom i njena pozicija i povijest je vrlo dobro poznata svima koji su upućeni u tu materiju, osim rukovodstvu RCUD-a koji nastavlja ovako sramotiti Crnu Goru“, kazao je tim povodom “Vijestima“ Dragan Gačević, ronilac i istraživač podmorja iz Herceg Novog i autor knjige i dokumentarnog filma „Podmorje Crne Gore“.

Iz RCUD nisu odgovorili na upućena pitanja.

Tijekom boravka “Plutona“ u crnogorskim vodama, prati ga remorker PR-41 Mornarice CG, a dobro upućeni izvor „Vijesti“ ističe da su u utorak ujutro, dok su ta dva broda bili u području oko Mamule i ulaza u Boku, na trenutak zašli i u hrvatske teritorijalne vode, zbog čega je odmah propisno reagirala Obalska straža Hrvatske i radio vezom ih upozorila da se vrate na crnogorsku stranu morske granice pred Bokom, pišu "Vijesti".

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE

item - id = 1111161
related id = 0 -> 1115329
17. listopad 2021 15:08