StoryEditorOCM

Podvelebitski kanalHGSS nastavio potragu za nestalim Švicarcem: Ovo je jedna od najzahtjevnijih speleoronilačkih pretraga u povijesti hrvatskog ronilačkog spašavanja!

Piše M.I.
29. rujna 2022. - 09:17

Proteklih dana nastavila se potraga za nestalim švicarskim speleoroniocem u vrulji Zečica kod Modriča (Podvelebitski kanal), u kojoj su sudjelovali i speleoronioci splitskog HGSS-a, objavio je HGSS.

Prema planu akcije i prioriteta pregleda mogućih mjesta gdje bi nestala osoba mogla biti, fokus se vratio na pregled vrulje. Speleoronilački spašavatelji nastavili su prethodno obustavljenu potragu u vrulji zbog obilnih oborina i aktivnog izgona vode iz vrulje.

Bez obzira na smanjenu vidljivost (zbog oborinskih voda), spašavatelji su pregledali vrulju do kraja objekta odnosno preronjena je duljina od okvirnih 1200 m (u jednom smjeru) na prosječnoj dubini od preko 40 m.

Pretraga se odradila kroz više zarona u segmentima po 400 m.

Spašavatelji su koristili uređaje zatvorenog kruga disanja (rebreatheri) i podvodne propulzijske uređaje (skutere).

U navedenom razdoblju kompletan objekt preoronjen je dva puta s više timova pri čemu su posljednji dan dva tima otišla na kraj vrulje da se maksimizira šansa pronalaska osobe u manje idealnim uvjetima vidljivosti u objektu.

Zaroni u navedenim uvjetima su zahtjevni kako organizacijski tako i tehnički te u vremenskim okvirima do tri sata po zaronu svrstavaju ovu intervenciju u jednu od najzahtjevnijih speleoronilačkih pretraga u povijesti hrvatskog ronilačkog spašavanja.

U aktivnom dijelu speleoronilačke pretrage je sudjelovalo pet ronioca s opremom zatvorenog kruga disanja (rebreather uređajima), te dodatnih pet ronioca koji su organizacijski i logistički potpomogli akciju na terenu.

HGSS u suradnji s policijom nastavlja potragu za nestalom osobom u smanjenom intenzitetu do pojave novih indicija, objavljeno je.

image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
image
HGSS
29. studeni 2022 21:43