StoryEditorOCM

bravo sokole!‘Hitno dajte potpore ribarima!‘: hrvatski zastupnik zatražio pomoć od Europskog parlamenta

Piše Ljubica Vuko/SD
20. siječnja 2023. - 08:34

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava ostanju u malom i obalnom ribarstvu te njegovim budućim perspektivama u Europskoj uniji. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji se u govoru, kako su izvijhestili iz njegovog ureda, založio za dodatne potpore u ribarstvu kojima bi se odgovorilo na izazove s kojima se ribari svakodnevno suočavaju.

"Ribarstvo je dio identiteta brojnih europskih država. U Hrvatskoj, državi iz koje dolazim, ono je prisutno od antičkih vremena. Tisućljetna ribarska tradicija neizostavan je dio mediteranskog života, a s vremenom je ona postala i dijelom bogate turističke ponude. Nažalost, brojni problemi s kojim su se ribari, naročito u malom i obalnom ribarstvu, suočavali samo su se pogoršali zbog nestabilnih geopolitičkih okolnosti", kazao je Sokol.

Naglasio je i kako je činjenica da zaposleni u ribarstvu imaju niske plaće i da rade u teškim i često nesigurnim uvjetima dok sve veći troškovi poslovanja čine ribarstvo manje privlačnim, osobito mladim ljudima.

image

Tomislav Sokol

Biljana Blivajs/Cropix

"Poseban problem za ribare je porast cijene plavog dizela koji se izravno odražava na troškove njihova poslovanja i cijenu ribe. Zato su važni konkretni i brzi oblici potpore ribarima koji uključuju subvencije i očuvanje poreznog izuzeća za gorivo, ali i potpore za skladištenje, zamrzavanje i hlađenje ribe. Osim toga, kada je riječ o malom ribolovu, valja napomenuti da je prosječna starost ribarske flote 32,5 godina, što dovodi do povećanja troškova rada i smanjuje konkurentnost u ribarstvu. S tim u vezi, ključno je da Europska komisija predvidi dodatne potpore kojima se može odgovoriti na navedene izazove. Vjerujem da kao stratešku djelatnost i dio našeg identiteta, ribarstvo moramo sačuvati za generacije koje dolaze", istaknuo je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol.

16. travanj 2024 13:31