StoryEditorOCM

operacija ‘lake‘Hrvatska policija sudjelovala u akciji u kojoj je pronađeno 25 tona krijumčarenih jegulja

Piše Hina
29. lipnja 2023. - 16:17

Hrvatska policija sudjelovala je u međunarodnoj operaciji "LAKE" pod vodstvom Europola u kojoj je pronađeno 25 tona krijumčarenih jegulja namijenjenih za azijsko tržište u vrijednosti od 13 milijuna eura, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Policija je izvijestila da se ovogodišnja operacija "LAKE" provodila od listopada 2022. do lipnja ove godine te je dovela do uhićenja 256 osoba odgovornih za krijumčarenje živih staklenih jegulja, od čega je osam tona mlađi jegulje već bilo na putu iz EU prema Aziji gdje bi se dalje uzgajale na ribljim farmama i zatim prodavale diljem svijeta.

Među uhićenicima bili su državljani Kine, Malezije, Francuske, Španjolske i Portugala, uključujući dvije „visokovrijedne mete“ i pedeset njihovih najbližih suradnika, ističe Ravnateljstvo policije dodajući da je posljednja sezona operacije "LAKE", s rekordnih 50 posto porasta u broju uhićenja i zapljena, najuspješnija do sada.

Ravnateljstvo policije ističe da se ovim postignućem u značajnoj mjeri omelo djelovanje kriminalnih skupina koje se bave ovom multimilijarderskom aktivnosti. Uz to, zaplijenjena je imovina stečena kaznenim djelima u vrijednosti većoj od milijun eura i bankovni računi s više od dva milijuna eura.

U policiji nadodaju da je RH aktivno sudjelovala u operativnoj akciji u okviru EMPACT prioriteta ENVIROMENTAL CRIME. Uz policijske službenike Ravnateljstva policije, sudjelovali su i službenici Carinske uprave i ribarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede. Proveli su 13.251 ciljanih kontrola koje nisu rezultirale utvrđivanjem nezakonitih radnji.

Procjenjuje se da se od 2016. godine, kada je operacija "LAKE" pokrenuta, broj slučajeva krijumčarenja jegulja smanjio za 50 posto. Od tada je uhićeno više od 750 osoba i zaplijenjeno više od 26 tona staklenih jegulja omogućavajući njihov povratak u prirodna staništa.

Sumnja se da se iz zemalja članica EU-a godišnje prokrijumčari oko 100 tona staklenih jegulja, sa cijenama koje dostižu i nekoliko tisuća eura po kilogramu.

U Europskoj uniji postoji zakonito tržište za staklene jegulje te ih se smije prevoziti po Europi u svrhu uzgoja ili poribljavanja. Kriminalci stoga zloupotrebljavaju zakonito poslovanje poduzeća iz EU-a pod njihovom kontrolom, navodi policija.

Ravnateljstvo policije naglašava da se broj europskih jegulja posljednjih godina smanjio za 90 posto te je kontinuirano djelovanje službi za provedbu zakona protiv njihovog krijumčarenja djelomično zaslužno za sprječavanje njihovog izumiranja.

27. travanj 2024 23:31