StoryEditorOCM

novi konceptHrvatska ronilica u samo jednom satu pod morem prikupi količinu podataka za koju bi roniocima trebalo nekoliko dana

Piše OM
8. travnja 2021. - 13:50

Novi koncept digitalnog snimanja podvodne infrastrukture - novi je izvozni proizvod jedne riječke tvrtke. Nakon što ga je zbog sanacije Adamićevog gata naručila Lučka uprava Rijeka u kratko je vrijeme međunarodno odjeknuo, a već ovoga ljeta primijenit će se i u Amsterdamskoj luci koja je četvrta najveća luka u Europi, piše HRT.

Bespilotna automatizirana ronilica u samo jednom satu pod morem prikupi onu količinu podataka za koju bi roniocima trebalo nekoliko dana.

- Informacija da možemo u jednom satu prikupiti ogromnu količinu podataka je odjeknula vani gdje je ljudima vrijeme novac - kaže Josip Rukavina, „Vectorino” Rijeka.

Primjerice, za pregled stanja riječkog Adamićevog gata ronilicom je snimljeno čak 40 tisuća visokokvalitetnih fotografija pomoću kojih je softverskim alatima izrađen 3D model s jasno definiranim oštećenjima.

- Ono što smo dobili kao rezultat tog istraživanja i prikaza je iznenadilo i nas. U takvim situacijama točno znate kojim ćete načinom sanirati obalu i koliko će to otprilike i koštati - kaže Rajko Jurman iz Lučke Uprave Rijeka.

U svijetu trenutačno ne postoji precizniji i jeftiniji način za snimanje i analizu velikih površina pod morem. Prepoznato je to i na ovogodišnjem međunarodnom sajmu "Australian Oil & Gas Energy" na kojem je ova metoda premijerno predstavljena i ugovoreni novi poslovi.

- Zapravo malo ima firmi koje mogu na visokoj razini upotrijebiti tehnologiju. Mi smo se stavili do 150 metara dubine gdje ima dosta tvrtki koje obrađuju podatke na relativno niskoj razini i podigli to na najvišu razinu točnosti - kaže Rukavina.

Trenutačno Švedska, Francuska, Francuska Polinezija, Andora, Maroko, Engleska i Australija od njih traže sličnu uslugu. A već za tri mjeseca bespilotne ronilice usavršene znanjem razvijenim u Rijeci, kreću u pregled podmorskih obalnih zidova u Amsterdamskoj luci.

24. travanj 2024 16:01